25 Септември, 2017
1.3356
    ALK 7300.73    0.04%     GRNT 870    0%     KMB 2878.51    -0.17%     MPT 30999.42    2.64%     OHB 5700    -2.56%     RZUS 120    0%     STB 940    0.16%     TEL 280    0.36%     TPLF 1650    3.06%     TTK 775    -0.13%

Основни информации за Кинеското земјоделство

Објавено во: Агробизнис, Колумни 07 Јуни, 2017

Кина е една од најголемите земјоделски земји во светот, со повеќе од 800 милиони жители кои живеат во селските реони. Кинеското земјоделство храни околку 22% од светската популација ,а располага само со 10% од обработливите површини во светот. Кина е земја со релативно ограничени природни ресурси – растителни, животински, водени, почвени, затоа во земјата се води политика за прехрамбена сигурност. Главната задача во 21 век на кинеското земјоделство е самоисхрана  на населението со локални производи. Покрај таа главна задача, земјоделството на Кина е исправено               пред други три важни задачи. 

Првата е:  да се зголеми зрнестото производство и да се гарантира безбедна храна; втората е: да се зголеми доходот на земјоделските производители и да се стимулира разојот на економијата во селските реони;  третата задача е: да се постигне оддржлив развој на земјоделството. Основните култури кои се одгледуваат во  Кина се : пченица, ориз, пченка, соја, грав, наут , грашок, кикирики. Голем дел од земјоделкото производство се обезбедува од генетски модифицираните растенија (ГМО) – соја, пченица, пченка, кикирики, домати, салати, кои се одгледуваат во Кина. Производството на ГМО, според досегашни информации  е регулирано и се базира на научно докажани механизми за контрола. Се прати глобалната цел – да се зголемат приносите на земјоделските производи. 

      Кина е најголемиот извозник на храна во светот. Во селските реони на земјата има слободна работна сила што е поволна претпоставка за специјализација на земјата во извоз на трудоинтензивни земјоделски производи со висока пазарна цена на производите како што се: зеленчук, бобови култури, чај, цвеќе и др. Извозот на такви земјоделски производи дополнително го помага националното производство и гарантира економски раст на земјата. 

      Поради ограничениот обем на обработлива површина, во Кина се внесуваат такви земјоделски култури кои бараат големи површини за одгледување, како што е пченка,луцерка, памук, маслодајни култури и др. Кина исто така увезува големи количини на млеко во прав, млечни производи, јајца, месо.

      Самозадоволување на населението води до концентрација на паричните приливи во земјата и влијае во развојот на земјоделската стопанска гранка,          врз база на тоа државата вложува во иновации.

      Кина има големо оранжериско производство кое базира на 400.000 ха, а основната култура се доматите.  Оранжериите за производство на зеленчук се обезбедени со современи технологии за наводнување и ѓубрење, а главна цел е пораст на приносите. Оранжерија во провинцијата Дзјансу , со примена на современа холандска  технологија за  заедничко  одгледување на зеленчук и риби. Рибите се развиваат и растат многу побрзо отколку во природа, бидејќи не се подложни на стрес, а отпадоците од животните функции на рибите се претвараат во ѓубрење на растенијата.

      Во националната стратегија за одржлив развој на водните ресурси во Кина во 2001 година е формирано претпријатие за производство на системи за наводнување. За 14 година прераснува во водечка марка  со висока ефективност како водечки меѓународен добавувач на современи системи за наводнување. Во 2005 година е формирана фарма специјализирана за органска храна “Tomy s Farm”, која изгради девет бази за органско производство на зеленчук. Маркетинг моделот  што го применува промовира директна продажба меѓу членовите и преку електронска продажба. Производите кои ги нуди се овошје, зеленчук, месо, домашна живина, јајца, млеко ориз, риба и друго, со кои ги задоволува потребите на средна и побогата класа во Кина.

       Во Југозападна Кина се наоѓа селото Хуакси - најбогато село во Кина. Настанало во 1961год. денес селото  се развило во голем индустриски и земјоделски центар.

Во селото е изграден хотел со 5 ѕвезди, висок 328 метри за вредност од 0.5 милиони долари. Во селото живеат 2000 жители и сите се акционери по наредба на комунистичката партија. Живеат во куќи со средна големина околу 750 м2 и имаат најмалку по еден автомобил во семејството. Образованието и  медицинската заштита се бесплатни. 

      Земјоделскиот менаџмент и маркетинг се резултат  од примена на долгорочен систен на планирање, пазарни принципи на соработка помеѓу                  политичари, истражувачи и земјоделски стопанственици. Тоа како и располагањето со огромен потенцијал на слободна работна рака е причина за брз развој на земјоделството во Кина и достигнувањето на најголем извозник на храна во светот. 

П.С. Денес Кина има 1,368 милијарди жители, 10% од обработливата површина во светот има 54,8% урбанизирана територија и 7.574 УСА долари бруто домашен производ по жител.

      Извор: Agriciltural economics and management.

Проф.Д-р Борис Анакиев


Можеби ќе ве интересира

НАМИРНИЦА НА КОЈА И СЕ ЗАКАНУВА ИСЧЕЗНУВАЊЕ: На европскиот пазар поскапе за 190%

НАМИРНИЦА НА КОЈА И СЕ ЗАКАНУВА ИСЧЕЗНУВАЊЕ: На европскиот пазар поскапе за 190%

МЗШВ достави 13.580 барања до Бирото за судски вештачења за проценка на штетите од годинешните пролетни мразеви

МЗШВ достави 13.580 барања до Бирото за судски вештачења за проценка на штетите од годинешните пролетни мразеви

Министерот Николовски најави системски мерки за развој на пчеларството

Министерот Николовски најави системски мерки за развој на пчеларството

МЗШВ формираше Комисии за вршење на увид на настанатите штетите од невремето на 11-ти септември

МЗШВ формираше Комисии за вршење на увид на настанатите штетите од невремето на 11-ти септември

Климатските промени погубни за земјоделскиот труд - МЗШВ со конкретни мерки

Климатските промени погубни за земјоделскиот труд - МЗШВ со конкретни мерки

МЗШВ: Два милиони денари за реновирање на метеролошките станици во Демир Капија, Штип и Крива Паланка

МЗШВ: Два милиони денари за реновирање на метеролошките станици во Демир Капија, Штип и Крива Паланка

Стимулирање на трансферот на знаења и иновации во земјоделството

Стимулирање на трансферот на знаења и иновации во земјоделството

Исплатени 125 милиони денари за субвенции

Исплатени 125 милиони денари за субвенции