петок, 30 јан 2015
    ALK 5146.95    0.05%     CEVI 485    13.58%     GRNT 592.8    0.47%     KMB 2134.06    0.01%     MKSD 87    0%     MPT 21999.29    0%     OHB 1950    6.72%     OKTA 566    2.91%     PPIV 19800    -5.71%     RMDEN09 96    0%     RZLV 42    -4.55%     SBT 1380    0%     STBP 390    1.14%     STIL 82    1.23%     TEL 292    0.69%     TETE 650    0%     TTK 650    0%     UNI 676    0%
X
Дома / ЕКОНОМИЈА / Индустријата тоне!
Индустријата тоне!

Индустријата тоне!

Погоните на фабриките од месец во месец произведуваат се помалку. Доказ за тоа се статистичките податоци кои покажуваат дека во првите девет месеци од годинава физичкиот обем на производството во индустријата падна за 7% во споредба со истиот период лани. Но, и овој мал процентен пад е застрашувачки дотолку повеќе ако се спореди со податоците од претходните години. Статистиката покажува дека и покрај економската криза која ја зафати македонската економија кон крајот на 2008 година и цела 2009 година, физичкиот обем на производство во индустријата не потонал.

Анализирано по месеци, физичкиот обем во индустриујата е најлош во јануари годинава кога има пад од дури 27% во споредба со истиот период лани и во февруари каде падот изнесува 17%. Благ пораст на обемот на производство во индустријата од 1% има во март, од 2% во јуни и од 7% во јули. Останатиот период од годината, според државната статистика индустријата работела слабо.

Физички обем на производство во индустријата

I-IX 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

-7% +3,3% 0 +5,1% +15,1% +9,5% +5,4%

 

Извор: Државен завод за статистика

Одговори