понеделник, 27 апр 2015
    ALK 4898.33    0.98%     AUMK 1300    0%     BESK 4610    -0.02%     CEVI 518    0.19%     EUPF1 41    32.26%     GRNT 525    1.94%     GUMA1 158    0.64%     INB 5000    0%     JA801 5    -94.68%     KMB 1773.17    -0.39%     LOSO21 5    0%     MPT 18500    0%     OKTA 520    4%     PESK1 128    -91.85%     SPAZ 8060    -2.89%     STIL 80    0%     TAJM1 1579    0.45%     TEL 279.55    -0.16%     TEMI21 5    0%     TNB 5961.65    -2.1%     TPLF 730    -2.67%     VETA1 10    0%     VIKO1 18    0%     ZELE1 787    -64.71%     ZEMP 1000    0%     ZMAL1 1234    0%
X
Дома / ЕКОНОМИЈА / „Ван Хол“ работи со полна пареа – извезени 100 автобуси во САД
„Ван Хол“ работи со полна пареа – извезени 100 автобуси во САД

„Ван Хол“ работи со полна пареа – извезени 100 автобуси во САД

Белгиската компанија за производство на автобуси „Ван Хол“ најавува дека има намера бизнисот во Бунарџик да го прошири со уште една производна лента.

Компанијата веќе извезла 100 автобуси во САД од погонот во Македонија, а планира проширување и на европскиот пазар.

„Во употреба се веќе три од четирите производни линии и работат со полн капацитет. Во втората половина од годинава во нашиот производен план ќе ги воведеме и моделите за европскиот пазар. Нашата интенција е во првата фаза да произведеме меѓу 400 до 500 возила годишно“, изјави Филип Ван Хол, сопственик и директор на компанијата.

Тој денеска во Бунарџик ги прими вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски и министерот за странски инвестиции Веле Самак кои отидоа да проверат како им оди работата на странските инвеститори.

Во моментов во фабриката вработени се 430 лица. Компанијата активно соработува и со македонски фирми, на кои им го отвора патот и кон Европа.

„Дел од компаниите кои доставуваат делови за Ван Хол во Бунарџик, ќе бидат користени како добавувачи и за нивната фабрика во Белгија, што значи дека ефектите за зголемување на производството како резултат на странските инвестиции веќе се чувствуваат“, вели Пешевски.

Договори се склучени со „Унипласт“ од Струга за пластични делови и со „Актива“ од Штип кои за „Ван Хол“ изработуваат делови за шасии.

Спонзориран линк:

Дали сакате да добиете 50€ реални пари за тргување на глобалниот финансиски пазар и започнете да заработувате пари? Регистрирајте се овде и почнете да тргувате со 50 евра на светската берза

Одговори