21 Август, 2017
0.2074

365 ДЕНА ГО ДЕЛАТ ОД МИЛИОНСКА ЗАРАБОТКА: Имал добар план, но и трпение од 10 години

Објавено во: Агробизнис 05 Август, 2017

Никола Грујиќ од селото Крчевац кај Топола во Србија на 3.5 хектари површина има лешник, а насадот е стар 9 години. 

На лешникот му требаат 10 години за полн род, и овој овоштар очекува богат род идната година. 

„За овој вид овошје се одлучив затоа што не е многу застапена како јаболкото на овие простори“ - вели тој. 

Додава дека лешникот не е култура која бара многу работа. 

Грујиќ вели дека поради добрата цена и обезбеден пласман ниту еднаш не се покајал затоа што се одлучил за оваа работа. 

Тој располага со систем капка по капка, а бербата ќе ја изврши машински. 

Грујиќ објаснува дека вложувањата не се за џабе, а цената од 2000 динари по килограм носи добра заработка. 

Додава дека за овој бизнис најважен е изборот на сорти, а бира е најдобра и успева на ова поднебје. 

Можеби ќе ве интересира

Потпишан договорот за проектот за Реонизација на земјоделското производство

Потпишан договорот за проектот за Реонизација на земјоделското производство

Исплатени над 5,7 милиони евра субвенции за земјоделците

Исплатени над 5,7 милиони евра субвенции за земјоделците

Економисти направиле одличен бизнис, извезуваат во странство

Економисти направиле одличен бизнис, извезуваат во странство

МЗШВ даде согласност за враќање на делумна забрана за движење во шуми, целосната забрана останува само за Македонски Брод и Чашка

МЗШВ даде согласност за враќање на делумна забрана за движење во шуми, целосната забрана останува само за Македонски Брод и Чашка

Николовски најави дека месецов сите земјоделци ќе ги добијат субвенциите

Николовски најави дека месецов сите земјоделци ќе ги добијат субвенциите

Овие мерки се преземени од МЗШВ за справување со пожарите

Овие мерки се преземени од МЗШВ за справување со пожарите