22 Јули, 2017
0.2009

8-те најплатени шефови на компании од индексот S & P 500

Објавено во: Финансии 11 Јули, 2017

Колкави годишни примања добиваат раководителите на водечките компании во светот? Одговорот ни го дава листата на фирмите од индексот S & P 500 за последната финансиска година.

Генералното плаќање на 25-те најдобро платени шефови на компании од овој индекс изнесува 1,65 милијарди долари. Оваа сума ја вклучува вредноста на добиените акции и опции за купување на акции, вежби во текот на годината, како и парите од плати, бонуси и дополнителни стимулации. Компаниите обично им обезбедуваат секоја година акции на раководителите како стимуланси.

На прво место е извршниот директор на Apple Тим Кук (на фотографијата). Вкупната сума која ја заработил во 2016 година, доаѓа главно од 1,26-те милиони акции на вредност 136 милиони долари, на кои стана сопственик, но кои му биле дадени уште во 2011 година. Околу една петтина од акциите биле врзани со општата 3-годишна принос за акционерит. Генералните приходи за 2016 година вклучуваат уште плата од 3 милиони долари, 5.37 милиони долари бонус и 377 719 долари во форма на дополнителни стимулации.

Еве и кои се 8-те највисоко платени шефови на компании од индексот S & P 500 минатата година:

8. Нил Патерсон (Cerner) - 67.11 милиони долари

7. Марк Паркер (NIKE) - 70.19 милиони долари

6. Марк Бениоф (Salesforce.com) - 85 милиони долари

5. Сафра Катц (Oracle) - 85.92 милиони долари

4. Лен Шлаифер (Regeneron Pharmaceuticals) - 93.64 милиони долари

3. Џон Хамергрен (McKesson) - 97.62 милиони долари

2. Рид Хестингс (Netflix) - 106.31 милиони долари

1. Тим Кук (Apple) - 144.85 милиони долари


Можеби ќе ве интересира

Му недостига Риека, но во Даблин има пристоен живот

Му недостига Риека, но во Даблин има пристоен живот

Десет показатели дека на работа не сте доволно платени

Десет показатели дека на работа не сте доволно платени

(ФОТО) ИЗДАВА КУЌА НА МИЛИОНЕРИ: Открива која е тајната на неговата работа

(ФОТО) ИЗДАВА КУЌА НА МИЛИОНЕРИ: Открива која е тајната на неговата работа

СО ГОДИНИ РАБОТЕЛА НА БЛИСКИОТ ИСТОК: Oва се правила на игра во арапскиот свет

СО ГОДИНИ РАБОТЕЛА НА БЛИСКИОТ ИСТОК: Oва се правила на игра во арапскиот свет

Ричард Брансон споделува: Што научил од трите најголеми неуспеси во животот?

Ричард Брансон споделува: Што научил од трите најголеми неуспеси во животот?

ОГЛАСИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ: Се бараат работници во Македонско село, НБРМ, Џевахир Груп АД, Џонсон Мети ...

ОГЛАСИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ: Се бараат работници во Македонско село, НБРМ, Џевахир Груп АД, Џонсон Мети ...

Grand Tour: Колку заработуваат Кларксон, Меј и Хамонд?

Grand Tour: Колку заработуваат Кларксон, Меј и Хамонд?

ИСКУСТВО ОД РАБОТА ВО ШТУТГАРТ: Овде работата се цени, а кукање нема

ИСКУСТВО ОД РАБОТА ВО ШТУТГАРТ: Овде работата се цени, а кукање нема

ВРЕМЕ Е ЗА „САМ СВОЈ ГАЗДА“: 10 знаци дека треба да почнете да работите за себе

ВРЕМЕ Е ЗА „САМ СВОЈ ГАЗДА“: 10 знаци дека треба да почнете да работите за себе