21 Август, 2017
0.1463

9 август 2007: Денот кога кризата стана глобална

Објавено во: Финансии 10 Август, 2017

Пред десет години на 9 август се појави првиот знак од глобалната финансиска криза.

Француската банка „БНП Парибас" замрзна три инвестициски фондови, со оправдување дека имаат недостатокот на тргување со хипотекарните хартии од вредност. Пазарот на обврзници беше запленет. 

9 август 2007 година го означи почетокот на најдолготрајното економско нарушување од Втората светска војна. Тогашниот претседател на федералните резерви, на тоа предвидуваше само неколку месеци порано. Сепак, малкумина го ценеа обемот на катастрофата која ќе се одвива во текот на следните 18 месеци.

Американскиот хипотекарен пазар беше полн со заеми што нема да се вратат, инвеститорите и финансиските институции насекаде плаќаа високи цени за високо оценети хартии од вредност, кои всушност беа многу ризични.

Десет години подоцна, јасно е дека овие грешки предизвикаа криза која во 2008 година го потресе светот, со што се повлече „Беар Стернс Кос" и „Леман брадерс холдингс инк.", принудувајќи го спасувањето на 182 милијарди американски долари од Американската интернационална група Inc. 

Економијата растеше со речиси 4%. Вол Стрит почна да се бори на 9 август со прекин на ликвидноста во тргувањето со ризични хартии од вредност, што може да се реши со постојани инфузии на пари од централната банка.

Вол Стрит имаше сеопфатна криза на доверба, во финансискиот свет. 

Можеби ќе ве интересира

За успех не се пресудни годините, туку идејата

За успех не се пресудни годините, туку идејата

МАКЕДОНИЈАТУРИСТ ИМА ДРАМАТИЧЕН ПАД НА ПРИХОДИТЕ

МАКЕДОНИЈАТУРИСТ ИМА ДРАМАТИЧЕН ПАД НА ПРИХОДИТЕ

СЛОВЕНИЈА ДАЛЕКУ ПРЕД ХРВАТСКА: Кој зема највисоки плати?

СЛОВЕНИЈА ДАЛЕКУ ПРЕД ХРВАТСКА: Кој зема највисоки плати?

ИМААТ ПОВЕЌЕ РАБОТНИЦИ: Платите ќе им пораснат за само 1%

ИМААТ ПОВЕЌЕ РАБОТНИЦИ: Платите ќе им пораснат за само 1%

Зошто експлодира цената на акцијата на прилепски „Мермерен комбинат“?

Зошто експлодира цената на акцијата на прилепски „Мермерен комбинат“?

ЗАДОЛЖУВАЊА: Се гази на тенок мраз – како ќе се менаџираат долговите?

ЗАДОЛЖУВАЊА: Се гази на тенок мраз – како ќе се менаџираат долговите?

ПРЕТПРИЕМАЧКА ПРИКАЗНА: Едно по едно ќе решавате и бизнисот ќе тргне

ПРЕТПРИЕМАЧКА ПРИКАЗНА: Едно по едно ќе решавате и бизнисот ќе тргне

РАБОТА ВО КИНА: Заработуваат и по 2000 евра

РАБОТА ВО КИНА: Заработуваат и по 2000 евра

Што треба да имате на ум ако купувате акции во „Макошпед“?

Што треба да имате на ум ако купувате акции во „Макошпед“?