23 Септември, 2017
0.4615
    ALK 7297.6    -0.03%     GRNT 870    -0.99%     KMB 2883.3    -1.59%     KPSS 485    -2.81%     KVAS 10670    -3%     MPT 30201    -2.58%     MTUR 4700    2.17%     OKTA 3300    10%     PKB 14500    0.07%     RZUS 120    -1.64%     SBT 2219.26    -0.89%     STB 938.54    -1.78%     STIL 134    3.08%     TEL 279    -0.49%     TNB 13300    0.4%     TPLF 1601    -0.32%     TTK 776    -3%

Coca-Cola HBC и Пивара Скопје го потврдија статусот светски лидери во одржлив развој

Објавено во: Мои пари 11 Септември, 2017

Пивара Скопје,заедно со останатите членки на Coca-Cola HBC групацијата и оваа година го освоија првото место во светската индустрија за пијалаци, според остварените резултати во одржливиот развој и заштитата на животната средина.

Во годинешното глобално рангирање кое го спроведува „Дау Џонс индекси за одржливост“ (The Dow Jones Sustainability Indices - DJSI), групацијата Coca-Cola HBC повторно освои најмногу поени (90), што е дури 38 поени повеќе од просекот на останатите компании од светскатаиндустрија за пијалаци. Ваквиот резултат, четврта година последоватлено, им го донесе на Пивара Скопје и на останатите компании во состав на Coca-Cola HBC статусот - глобални лидериво одржливост, што претставува успех кој досега не го постигнала ниту еднадруга компанија или групација од светската индустрија за пијалаци.


„Да се биде дел од групација која четврти пат по ред е прогласена за глобален лидер според резултатите и заложбите за одржливост, е огромно признание за сите вработени во Пивара Скопје, како и за сите наши партнери, соработници, купувачи и потрошувачи на нашите производи. Сите тие имаат свој удел во остварувањето на нашиот досегашен успех на полето на одржливиот развој и заштитата на животната средина и затоа сите заедно треба да бидеме горди на него. Истовремено, лидерството во оваа област значи и дополнителен мотив и инспирација за сите нас во наредниот период да работиме уште посилно и подинамично во постигнување на долгорочните цели за одржливост со што дополнително ќе придонесеме за социо-економскот развој на целата заедница“, изјави генералниот директорнаПивараСкопје, ЈованРадосављевиќ.

Во текот на минатата година Пивара Скопје постигна високи резултати и во реализација на неколку дополнителни проекти, како што се: имплементирање современи методи во производството кои се во согласност со ново воведениот ИСО 50001 стандард, а кои се однесуваат на зголемување на топлинската ефикасност, понатамошно вградување на системи за рециклирање на водата која се користи во процесот на производството, како и редукција на тежината на пластичната (ПЕТ) амбалажа со што се намалува нејзиното влијание врз животната средина.

Дополнително, компаниите во состав на Coca-Cola HBC, меѓу кои и Пивара Скопје, во текот на минатата година инвестираа и вкупно 7,3 милиони евра во различни еколошки проекти, како што е чистењето на речните корита, понатаму во обуки за стекнување вештини кај младите со што се зголемува нивната конуректност на пазарот на труд, како и проекти за едукација на децата во областа на заштитата на здравјето и безбедноста во училишни средини и развојот на повиска свесност за потребата од селекција и рециклирање на отпадот.

Од конкретните резултати што компаниите во состав на Coca-Cola HBC групацијата упеаја да ги постигнат во текот на 2016-та година во доменотнаодржливиотразвој ги издвојуваме: остварено дополнително намалување за 6% најаглеродните емииси во атмосферата, што придонесе за вкупно намалување на ваквите емисии за 50% во последните шест години, потоа остварена дополнителна заштеда на вода од 3% годишно или вкупна заштеда од 30% во однос на 2010-та година, како и дополнителна заштеда на енергија од 5% годишно, со што во последните шест години остварено е вкупно намалување од 47% на енергијата што се користи во производство на пијалаци.

Можеби ќе ве интересира

МАКПРОГРЕС ОД ВИНИЦА ЈА ПРЕВЗЕМА ДОНИА ОД ПРИЛЕП

МАКПРОГРЕС ОД ВИНИЦА ЈА ПРЕВЗЕМА ДОНИА ОД ПРИЛЕП

ЕДС тврди: Ниту сме ја иницирале постапката за блокирање на сметките на ФЕНИ ИНДУСТРИ ниту пак имаме желба Комбинатот да се затвори

ЕДС тврди: Ниту сме ја иницирале постапката за блокирање на сметките на ФЕНИ ИНДУСТРИ ниту пак имаме желба Комбинатот да се затвори

Учениците-иницијатори на позитивни промени во училиштата

Учениците-иницијатори на позитивни промени во училиштата

Деветта „Coca-Cola Активна зона“ за промоција на активниот начин на живот

Деветта „Coca-Cola Активна зона“ за промоција на активниот начин на живот

СИГУРНО ИМАШ БИЗНИС-ИДЕЈА ЗА НАГРАДА ОД 10.000 ЕВРА

СИГУРНО ИМАШ БИЗНИС-ИДЕЈА ЗА НАГРАДА ОД 10.000 ЕВРА

МХЕ Тополки тврдат: Пренамената на земјиштето за МХЕ Тополки е обврска на државата од концесискиот договор потпишан во 2015 година со претходната Влада на ВМРО ДПМНЕ

МХЕ Тополки тврдат: Пренамената на земјиштето за МХЕ Тополки е обврска на државата од концесискиот договор потпишан во 2015 година со претходната Влада на ВМРО ДПМНЕ

Пакети со 50% попуст и со поголема интернет брзина во Неотел

Пакети со 50% попуст и со поголема интернет брзина во Неотел

ОПШТЕСТВЕНА ОДГОВОРНОСТ СТАНА ГЛОБАЛНА ИДЕЈА

ОПШТЕСТВЕНА ОДГОВОРНОСТ СТАНА ГЛОБАЛНА ИДЕЈА

Министерот Шапуриќ во посета на Витаминка

Министерот Шапуриќ во посета на Витаминка