21 Август, 2017
0.0922

Дали би требало да ги знаете платите на колегите?

Објавено во: Финансии 05 Август, 2017

Ако работите во приватниот сектор, веројатно платите би биле тајна и не би знаеле кој колку заработува. 

Доколку работите во голема меѓународна компанија, веројатно и во договорот ќе ви биде наведено дека оваа информација не смеете да ја споделите со колегите. 

Голем дел од работодавачите во приватниот сектор сметаат дека дискрекцијата е важна затоа што ако работниците имаат увид во туѓите плати, ќе се јави револт кај оние кои сметаат дека заслужуваат и придонесуваат повеќе и ќе бараат покачување. 

Тоа барање може да биде субјективно, а некогаш луѓето и немаат увид колку и што работи некој нивни колега. 

Сепак направено е едно истражување од Жоел Гасон кој тврди дека транспарентноста е добра работа, така што работниците имаат увид во платите, а приходите се одредени врз основа на искуство, работен стаж и вештините на работникот. 

Можеби ќе ве интересира

За успех не се пресудни годините, туку идејата

За успех не се пресудни годините, туку идејата

МАКЕДОНИЈАТУРИСТ ИМА ДРАМАТИЧЕН ПАД НА ПРИХОДИТЕ

МАКЕДОНИЈАТУРИСТ ИМА ДРАМАТИЧЕН ПАД НА ПРИХОДИТЕ

СЛОВЕНИЈА ДАЛЕКУ ПРЕД ХРВАТСКА: Кој зема највисоки плати?

СЛОВЕНИЈА ДАЛЕКУ ПРЕД ХРВАТСКА: Кој зема највисоки плати?

ИМААТ ПОВЕЌЕ РАБОТНИЦИ: Платите ќе им пораснат за само 1%

ИМААТ ПОВЕЌЕ РАБОТНИЦИ: Платите ќе им пораснат за само 1%

Зошто експлодира цената на акцијата на прилепски „Мермерен комбинат“?

Зошто експлодира цената на акцијата на прилепски „Мермерен комбинат“?

ЗАДОЛЖУВАЊА: Се гази на тенок мраз – како ќе се менаџираат долговите?

ЗАДОЛЖУВАЊА: Се гази на тенок мраз – како ќе се менаџираат долговите?

ПРЕТПРИЕМАЧКА ПРИКАЗНА: Едно по едно ќе решавате и бизнисот ќе тргне

ПРЕТПРИЕМАЧКА ПРИКАЗНА: Едно по едно ќе решавате и бизнисот ќе тргне

РАБОТА ВО КИНА: Заработуваат и по 2000 евра

РАБОТА ВО КИНА: Заработуваат и по 2000 евра

Што треба да имате на ум ако купувате акции во „Макошпед“?

Што треба да имате на ум ако купувате акции во „Макошпед“?