29 Март, 2017
0.5583
    29NO 300    -80%     ADIN 639    -8.71%     ALK 5704.29    0.07%     BESK 12000.42    7.15%     CEVI 867.37    0.27%     GRNT 678.78    -0.22%     KJUBI 1601    -2.97%     KMB 2800    -0.03%     MPT 27402    -0.36%     OHB 4916.67    0.34%     PKB 13299    12.7%     RMDEN15 96.4    1.47%     STB 898.33    0.5%     TNB 10900    0%     TPLF 893    -0.78%

ЕК: Трговските договори го стимулираат земјоделството

Објавено во: Агробизнис 27 Февруари, 2017

Трговските договори на ЕУ го зголемија извозот на земјоделски производи и вработувањето во областа на производство на храна, како и во други области на економијата, покажуваат резултатите од новото независно истражување, наложено од Европската комисија. Истражувањето го опфатило трговските договори на ЕУ со Мексико, Јужна Кореја и Швајцарија.

Истражувањето покажува дека договорите придонеле за зголемување на билатералната трговија, истакнувајќи пораст на извозот на ЕУ и зголемување на увозот на производи од овие 3 држави.

Заклучок од истражувањето е дека зголемениот увоз покажува слабо влијание врз домашното производство во ЕУ. Влијанието се изразува претежно во замена на увозот од други надворешни држави на ЕУ или во зголемување на потрошувачката во Заедницата.

Истражувањето покажува дека поради договорот меѓу ЕУ и Мексико извозот на земјоделска храна од Европа пораснал во 2013 година со 105 милиони евра. Тоа се забележува 3 години, откако двете страни ги отстранија сите пречки за трговијата, како што беше утврдено во договорот. Дополнителен увоз за 316 милиони евра во истата година е забележан кај суровините.

Иако сеуште не се применува целосно, трговскиот договор меѓу ЕУ и Јужна Кореја придонесе за дополнителен извоз за 439 милиони евра земјоделска храна од ЕУ во 2015 година.

Трговските договори меѓу ЕУ и Швајцарија за земјоделските производи придонеле вкупно за зголемување на извозот со 532 милиони евра во 2010 година - 3 години, откако договорите почнаа да се применуваат во целост.

Извозот на земјоделска храна од ЕУ достигна рекордни вредности во 2016 година.

Трите трговски договори придонесоа за пријавување на рекордна година за извоз на земјоделска храна од ЕУ во 2016 година, а вкупната вредност на извозот достигна 130.7 милијарди евра - со 1.7 милијарди евра повеќе во однос на 2015 година.

Најмногу се зголемил годишниот извоз за САД (1,26 милијарди. евра) и Кина (со 1.06 милијарди евра). Увозот во ревалоризиран израз на земјоделска храна во ЕУ е намален за 1,5 отсто до 112 милијарди евра.

Уделот на земјоделската храна од вкупниот извоз на стоки од ЕУ во 2016 година бил 7,5 проценти, а процентот од вкупниот увоз на стоки - 6.6%. 

Можеби ќе ве интересира

Растителното производство во земјава се зголемило

Растителното производство во земјава се зголемило

Директорот положи англиски, ќе добијат ли денеска земјоделците пари?

Директорот положи англиски, ќе добијат ли денеска земјоделците пари?

ЕК даде зелено светло, се раѓа светски џин

ЕК даде зелено светло, се раѓа светски џин

Како до ефикасни договорни односи на земјоделското стопанство

Како до ефикасни договорни односи на земјоделското стопанство

Земјоделците повторно извисени, исплатата на субвенции одложена

Земјоделците повторно извисени, исплатата на субвенции одложена

Земјоделците деновиве треба да ги добијат субвенциите

Земјоделците деновиве треба да ги добијат субвенциите

Зошто Брисел ќе врши ревизија на трошењето на европските пари во земјоделството?

Зошто Брисел ќе врши ревизија на трошењето на европските пари во земјоделството?

Ќе ги добијат ли денеска земјоделците субвенциите?

Ќе ги добијат ли денеска земјоделците субвенциите?