22 Јули, 2017
0.0840

ЕУ и дава на Македонија 70 милиони евра за пругата со Бугарија

Објавено во: Економија 14 Јули, 2017

Македонија ќе добие 70 милиони eвра од Европската унија за да се комплетира железничката линија, која ќе ја поврзе со Бугарија. Ова го соопшти на прес-конференција вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, велејќи дека оваа сума е 46% од вкупната вредност на делницата Белјаковце-Крива Паланка од пругата.

Останатите средства ќе бидат обезбедени со кредити, најверојатно од Европската банка за обнова и развој, рече вицепремиерот и додаде дека неговата земја е најголем победник на самитот во Трст кој се одржа пред два дена а во кој учествуваа земјите од Западен Балкан.

Сумата за железничката линија е дел грантот во износ од 194 милиони евра, која ќе биде доделена од Европската унија за изградба на инфраструктурата во Западен Балкан.

Ангушев посочи дека во последните 2-3 години сите средства од европските фондови, за кои Македонија апликацирала, биле блокирани, а добивањето на овие 70 милиони евра е признание за „реформистичкиот талент“ на новата влада.

Предметното прашање е дел од железничката пруга од Коридорот 8, која треба да се поврзе Црното со Јадранско Море, поминувајќи низ Македонија.

„Со финансиска поддршка за Коридорот 8, ЕУ сака да испрати порака дека земјите на Балканот треба да бидат подобро поврзани во рамките на регионот и дека треба да ја интензивираат соработката. Преку подобрување на инфраструктурата, луѓето и фирмите ќе комуницираат многу полесно“, истакна вицепремиерот.

На средбата во Трст завчера беше парафиран договор за „транспортна унија“, кој предвидува поврзување на сите земји од Западен Балкан со ЕУ преку сите коридори во регионот. Договорот беше потпишан од сите земји од Западен Балкан, со исклучок на Босна и Херцеговина.

Можеби ќе ве интересира

ТИЕ СЕ ЗАДОВОЛНИ: Платите им скокнаа над 800 евра

ТИЕ СЕ ЗАДОВОЛНИ: Платите им скокнаа над 800 евра

Во Германија со оваа работа ќе имате дневница од 150 евра

Во Германија со оваа работа ќе имате дневница од 150 евра

Словенците бараат работници - ова се платите кои ги нудат...

Словенците бараат работници - ова се платите кои ги нудат...

СТАТИСТИКА ЗА МАЈ: Ова се просечните бруто и нето плати

СТАТИСТИКА ЗА МАЈ: Ова се просечните бруто и нето плати

АД ЕЛЕМ реагира: Немаме скриени, ниту заостанати долгови кон стопанството

АД ЕЛЕМ реагира: Немаме скриени, ниту заостанати долгови кон стопанството

ЕЦБ продолжува со програмата: Еврозоната уште има потреба од поттикнување

ЕЦБ продолжува со програмата: Еврозоната уште има потреба од поттикнување

Кинезите како „луди“ купуваат земја во Америка

Кинезите како „луди“ купуваат земја во Америка

Руски банкарски гигант сака да ја купи Теленор банка од Србија

Руски банкарски гигант сака да ја купи Теленор банка од Србија

Нафтениот гигант Ексон Мобил се жали за казната за руските бизниси

Нафтениот гигант Ексон Мобил се жали за казната за руските бизниси