22 Јули, 2017
0.1519

ЕУ и Западен Балкан договорија проекти за 500 милиони евра

Објавено во: Економија 13 Јули, 2017

ЕУ и Западен Балкан договорија на вчерашниот самит во Трст 7 нови проекти со вкупна вредност од 500 милиони евра. 

Ова го покажува документот распространет од Италија, која беше земја домаќин на овој состанок. Од оваа сума 194 милиони евра се од субвенции од ЕУ и кредити од Европската инвестициска банка и Европската банка за обнова и развој. 

Предвидена е и субвенција од 11,4 милиони евра за енергетски и транспорт проекти, забележуваат уште агенциите од регионот.

Балканските држави беа повикани да го унапредат формирањето на заедничка економска и трговска зона. На состанокот присуствуваа лидерите на Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Косово, Македонија и Албанија. Во меѓувреме порано стана јасно дека Европската инвестициска банка (ЕИБ) предвидува во наредните три години да обезбеди за Западен Балкан дополнителни 3,5 милијарди евра за инфраструктурни проекти, од кои голем дел ќе бидат обезбедени за Србија.

Можеби ќе ве интересира

ТИЕ СЕ ЗАДОВОЛНИ: Платите им скокнаа над 800 евра

ТИЕ СЕ ЗАДОВОЛНИ: Платите им скокнаа над 800 евра

Во Германија со оваа работа ќе имате дневница од 150 евра

Во Германија со оваа работа ќе имате дневница од 150 евра

Словенците бараат работници - ова се платите кои ги нудат...

Словенците бараат работници - ова се платите кои ги нудат...

СТАТИСТИКА ЗА МАЈ: Ова се просечните бруто и нето плати

СТАТИСТИКА ЗА МАЈ: Ова се просечните бруто и нето плати

АД ЕЛЕМ реагира: Немаме скриени, ниту заостанати долгови кон стопанството

АД ЕЛЕМ реагира: Немаме скриени, ниту заостанати долгови кон стопанството

ЕЦБ продолжува со програмата: Еврозоната уште има потреба од поттикнување

ЕЦБ продолжува со програмата: Еврозоната уште има потреба од поттикнување

Кинезите како „луди“ купуваат земја во Америка

Кинезите како „луди“ купуваат земја во Америка

Руски банкарски гигант сака да ја купи Теленор банка од Србија

Руски банкарски гигант сака да ја купи Теленор банка од Србија

Нафтениот гигант Ексон Мобил се жали за казната за руските бизниси

Нафтениот гигант Ексон Мобил се жали за казната за руските бизниси