22 Јули, 2017
0.2381

ИСКУСТВО ОД РАБОТА ВО ШТУТГАРТ: Овде работата се цени, а кукање нема

Објавено во: Финансии 17 Јули, 2017

Во текот на 2015 година Матија Визјак(26) од Вараждин заминал од Хрватска во Штутгарт, со што си ја исполнил желбата да живее во странство. 

Вели дека изборот паднал на Германија, иако се двоумел меѓу Германија и Австрија заради сигурноста и висината на платите. 

Повеќе од две години работи во својата струка, во градежништво. 

„Градот е навистина прекрасен и има милион можности. Според мене единствена мана ми се метежот и гужвата со сообраќајот. Што се однесува на големината на градот, тоа и не е важно затоа што сите работи се на едно место. Понудата за работа е голема, а предност има секој кој доаѓа и знае германски јазик“ - вели Визјак. 

Додава дека становите се скапи, но се снашол затоа што неговиот работодавец има станови и сместувањето за него не било проблем. 

Иако има огласи на интернет, вели дека станови најлесно се наоѓаат преку познанства. 

Работи за германски газда, и вели дека кај нив се почитува работата, договорот и работникот се цени и плаќа. 

На луѓето кои сакаат да заминат им советува да не доаѓаат во Германија на „слепо“ затоа што тоа е ризик. 

Хрватот вели дека останува таму каде што е, нема да менува ниту фирма, ниту град, ниту држава. 

Можеби ќе ве интересира

Му недостига Риека, но во Даблин има пристоен живот

Му недостига Риека, но во Даблин има пристоен живот

Десет показатели дека на работа не сте доволно платени

Десет показатели дека на работа не сте доволно платени

(ФОТО) ИЗДАВА КУЌА НА МИЛИОНЕРИ: Открива која е тајната на неговата работа

(ФОТО) ИЗДАВА КУЌА НА МИЛИОНЕРИ: Открива која е тајната на неговата работа

СО ГОДИНИ РАБОТЕЛА НА БЛИСКИОТ ИСТОК: Oва се правила на игра во арапскиот свет

СО ГОДИНИ РАБОТЕЛА НА БЛИСКИОТ ИСТОК: Oва се правила на игра во арапскиот свет

Ричард Брансон споделува: Што научил од трите најголеми неуспеси во животот?

Ричард Брансон споделува: Што научил од трите најголеми неуспеси во животот?

ОГЛАСИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ: Се бараат работници во Македонско село, НБРМ, Џевахир Груп АД, Џонсон Мети ...

ОГЛАСИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ: Се бараат работници во Македонско село, НБРМ, Џевахир Груп АД, Џонсон Мети ...

Grand Tour: Колку заработуваат Кларксон, Меј и Хамонд?

Grand Tour: Колку заработуваат Кларксон, Меј и Хамонд?

ВРЕМЕ Е ЗА „САМ СВОЈ ГАЗДА“: 10 знаци дека треба да почнете да работите за себе

ВРЕМЕ Е ЗА „САМ СВОЈ ГАЗДА“: 10 знаци дека треба да почнете да работите за себе

Ако сте шеф кој сакате да го обожуваат сите, треба да ги поседувате овие карактеристики

Ако сте шеф кој сакате да го обожуваат сите, треба да ги поседувате овие карактеристики