19 Август, 2017
2.5581

Ја напуштил работата за да сади африкански бамји, еве како му оди...

Објавено во: Агробизнис 04 Август, 2017

Небојша Лазиќ, сообраќаен техничар ја напуштил фабрката „Кабли“ кога почнала кризата  и решил самиот себе си да се вработи. 

Пред две години во близина на Јагодина купил нива на која одгледувал зеленчук. Вели дека зарабоката била мала. 

„Работев по 14 часа, а заработував плата од 15.000 динари, што навистина е мизерно“ - вели Лазиќ. 

Тој не се откажува и е свесен дека е мал произведувач, и затоа решил да засади ретки билки, но и африканска бамја. 

Вели дека оваа бамја се користи како додаток за јадења, а од неа се прави и салата. Африканската бамја на пазарите се продава за 300 динари, што не е малку. 

Чека да помине сезоната и да сумира колку успеал да заработи. 

Можеби ќе ве интересира

Исплатени над 5,7 милиони евра субвенции за земјоделците

Исплатени над 5,7 милиони евра субвенции за земјоделците

Економисти направиле одличен бизнис, извезуваат во странство

Економисти направиле одличен бизнис, извезуваат во странство

МЗШВ даде согласност за враќање на делумна забрана за движење во шуми, целосната забрана останува само за Македонски Брод и Чашка

МЗШВ даде согласност за враќање на делумна забрана за движење во шуми, целосната забрана останува само за Македонски Брод и Чашка

Николовски најави дека месецов сите земјоделци ќе ги добијат субвенциите

Николовски најави дека месецов сите земјоделци ќе ги добијат субвенциите

Овие мерки се преземени од МЗШВ за справување со пожарите

Овие мерки се преземени од МЗШВ за справување со пожарите

ХРВАТСКА ПОПУШТИ: Еве под кои услови ќе може да се извезува овошје и зеленчук

ХРВАТСКА ПОПУШТИ: Еве под кои услови ќе може да се извезува овошје и зеленчук