21 Август, 2017
0.1105

ЈА ПРЕДВИДЕ ГОЛЕМАТА ЕКОНОМСКА КРИЗА: Вели сега се очекува поголем крах

Објавено во: Економија 11 Август, 2017

Стиви Кин, економистот кој ја предвиде големата економска криза вели дека уште едно такво сценарио  е неизбежно. 

Тој вели дека сите се концентрирани на јавните долгови, но приватните долгови се голем проблем. 

Кин работи во Лондон и додава дека економијата во Британија не е стабилна, но тоа никој во политичките кругови не го сфаќа сериозно дека може да создаде нова криза. 

Смета дека потрошувачката на Владата не е создала криза, и дека со штедење десет години на тој план само се ослабнува економијата. 

Објаснува дека по кризата долгот на Британија е 195% од БДП. 

Сега долгот е 170% од БДП или три пати повеќе од оној долг кој го имале во времето на Маргарет Тачер. 

„Многу е веројатно дека ќе имаме криза, а уште поверојатно е дека ќе имаме стагнација“ - вели Кин. 

Додава дека опасност има и за земји како Кина, Австралија, Белгија, Канада и Јужна Кореја, кои минатата криза ја одминаа со земање на позајмици. 

Кин вели дека тие имаат сега поголем терет од долгови, а следната криза тој ја очекува до 2020 година. 

„Тоа се економии како американската и ако паднат, тоа ќе го погоди остатокот од светот“ - рече Кин. 

Кина вели е посебен случај затоа што има продолжен кредит со камата од 25%. 

Можеби ќе ве интересира

ЛАНИ 257 МИЛИОНИ: Колку ќе остават странските туристи годинава?

ЛАНИ 257 МИЛИОНИ: Колку ќе остават странските туристи годинава?

Што се случува кога цените на акциите паѓаат?

Што се случува кога цените на акциите паѓаат?

Голем број на огласи, најмногу за минимална плата

Голем број на огласи, најмногу за минимална плата

Ерпортс де Париз Требмле го купи уделот од 8,12% на „Акфен холдинг“ во „ТАВ аеродроми“

Ерпортс де Париз Требмле го купи уделот од 8,12% на „Акфен холдинг“ во „ТАВ аеродроми“

ДОГОВОР СО БУГАРИЈА: Ќе има ли бенефити за македонската економија?

ДОГОВОР СО БУГАРИЈА: Ќе има ли бенефити за македонската економија?

КОЛКАВ Е ДЕВИЗНИОТ ПРИЛИВ ОД ТУРИЗМОТ?

КОЛКАВ Е ДЕВИЗНИОТ ПРИЛИВ ОД ТУРИЗМОТ?

Сите бизниси на Макпетрол за шест месеци во позитива

Сите бизниси на Макпетрол за шест месеци во позитива

Како АД Струмичко поле со преполовени приходи има двојно поголема добивка?

Како АД Струмичко поле со преполовени приходи има двојно поголема добивка?

Тоне ли Македонијатурист како Титаник?

Тоне ли Македонијатурист како Титаник?