21 Август, 2017
0.0980

Ја вложила целата заштеда во дрво и платно и од омилената детска игра направила бизнис

Објавено во: Финансии 04 Август, 2017

„Кога одлучите да работите за себе, тогаш ништо не е тешко бидејќи вие си го кроите животот, ги остварувате соништата и што е најважно, не гледате на времето бидејќи не е залудно потрошено. Луѓето препознаваат кога имате цел, добра идеја и работите од срце. Неодамна една жена ми пријде и токму тоа ми го кажа: дека се гледа оти работам со љубов и душа“-ова се зборовите на Александра Ботиќ (35) од Нови Сад која веќе две години прави шатори за деца.

Таа раскажува дека се нашла во ситуација да избира дали да работи или да ја остави работата која и донесува привремено задоволство, во кое никој не и гарантирал сигурност, каде не постоела можност за напредување и каде била принудена да ја трпи и гуши својата личност, слобода и креативност. Конечно, дала отказ и целата заштеда ја вложила во идејата во која верувала.


-Претходно не бев свој газда, но на секоја работа така и пристапував како да работам за себе и давав максимум. Ниту во еден момент не се сомневав во себе, своите вештини и самата идеја-сигурна е таа.

Размислувајќи за своето детство и безгрижен период на растење се сетила на сите игри кои ги сакала, а една од нив била правење шатори од ќебиња и перници.

-Не постои личност која во својот период на растење не уживала во таа градителска игра-во зима би правеле илго, а во лето шатори- се сеќава Александра.

Додека со сопругот Душан (35) ја развивала идејата за Mushroom шатори, сакале тоа да биде еколошки производ, катче кое може да се надградува и што е најважно да се наследува.

-Пренатрупани сме со пластика, а големите компании од денешните деца прават потрошувачи и со самото тоа им градат вредности. Нам целта ни е да допринесеме на креативниот развој, да поттикнеме зачувување на животната средина, да ги мотивираме сами да направат нешто, поправат, склопат, да развиваат моторика и еден дена да направиме подобар и поздрав свет за сите нас.


Единствени материјали кои ги користат се природни и тоа се квалитетно полно дрво и памук.

Шаторот има 4 нозе, 3 дополнителни делови на  кои се навлекува и дрвени чепови кои служат за спојување.

Таа вели дека семејството на нејзиниот сопруг повеќе од 20 години се занимава со изработка на мебел и тие многу им помогнале.

Таа е задолжена за дизајнот, набавка на материјал и се што е во врска со текстил и подоцна со продажба а сопругот е задолжен за производниот дел и изработка на констукцијата. Имаат и неколку дизајнери креативци кои се тука кога имаат многу работа.

Можеби ќе ве интересира

За успех не се пресудни годините, туку идејата

За успех не се пресудни годините, туку идејата

МАКЕДОНИЈАТУРИСТ ИМА ДРАМАТИЧЕН ПАД НА ПРИХОДИТЕ

МАКЕДОНИЈАТУРИСТ ИМА ДРАМАТИЧЕН ПАД НА ПРИХОДИТЕ

СЛОВЕНИЈА ДАЛЕКУ ПРЕД ХРВАТСКА: Кој зема највисоки плати?

СЛОВЕНИЈА ДАЛЕКУ ПРЕД ХРВАТСКА: Кој зема највисоки плати?

ИМААТ ПОВЕЌЕ РАБОТНИЦИ: Платите ќе им пораснат за само 1%

ИМААТ ПОВЕЌЕ РАБОТНИЦИ: Платите ќе им пораснат за само 1%

Зошто експлодира цената на акцијата на прилепски „Мермерен комбинат“?

Зошто експлодира цената на акцијата на прилепски „Мермерен комбинат“?

ЗАДОЛЖУВАЊА: Се гази на тенок мраз – како ќе се менаџираат долговите?

ЗАДОЛЖУВАЊА: Се гази на тенок мраз – како ќе се менаџираат долговите?

ПРЕТПРИЕМАЧКА ПРИКАЗНА: Едно по едно ќе решавате и бизнисот ќе тргне

ПРЕТПРИЕМАЧКА ПРИКАЗНА: Едно по едно ќе решавате и бизнисот ќе тргне

РАБОТА ВО КИНА: Заработуваат и по 2000 евра

РАБОТА ВО КИНА: Заработуваат и по 2000 евра

Што треба да имате на ум ако купувате акции во „Макошпед“?

Што треба да имате на ум ако купувате акции во „Макошпед“?