23 Јануари, 2018
0.2866

Јасмина Атанасова Симјаноска-прва и единствена жена оџачар во Македонија

Објавено во: Стил 11 Јануари, 2018

Жена. Мајка. Архитект. Овластен проектант, ревидент и надзор од областа на архитектурата и противпожарната заштита. Судски проценител на недвижности, енергетски контролор,повремено поет, повремено сликар-ова накусо е професорката  Јасмина Атанасова-Симјаноска од средното градежно училиште “Здравко Цветковски”. Таа е првиот дипломиран оџачар и засега единствената жена во оваа професија.

“Јас сум дефинитивно единствената жена оџачар во Македонија, тоа е сигурно. Во Белград работат еден брачен пар оџачари, и многу се успешни. Во Хрватска ги има повеќе, една од нив е мојата драга пријателка Сњежана Боршиќ- Јамбрешиќ, која е ќерка на мајстор Славко Јамбрешиќ и прва жена мајстор оџачар. Денес ја води фирмата “Димњачарски обрт Сњежана“ од Загреб. Почетоците беа во Загреб, каде ја стекнав мојата диплома во ОИГШ (обртничка индустријска и градитељска школа) “Загреб“ под менторство на професор Енес Субашиќ. Тоа беа месеци напорна работа, стекнување на теоретски и практични знаења како и спроведување на пракса кај работодавач. Прво тоа беше “Димњачарски обрт Сњежана“ а после и “Димњачарски обрт Дим“. Во Македонија праксата ја стекнав со оџачарската фирма “Оџаци“ од Скопје. Mојата кариера поврзана со оџачарството се одвива во процесот на едукација на потребни кадри за обавување на оваа дејност”-раскажува за Женски магазин,  професорката Јасмина Атанасова Симјановска.

Целото интервју прочитајте го на Женски магазин, тука.

Можеби ќе ве интересира

МЛАДАТА ПЕЈАЧКА САРА ГИГОВА УСПЕШНО КОТИРА НА НАТПРЕВАРОТ „ПИНК ЅВЕЗДИЧКИ“: Жирито препозна дека сме братучетки со Антониа

МЛАДАТА ПЕЈАЧКА САРА ГИГОВА УСПЕШНО КОТИРА НА НАТПРЕВАРОТ „ПИНК ЅВЕЗДИЧКИ“: Жирито препозна дека сме братучетки со Антониа

Како да ги завршите сите обврски за половина време?

Како да ги завршите сите обврски за половина време?

ОПУШТЕНА СРЕДБА НА НЕКОГАШНОТО ДУО АНДРИЈАНА АЛАЧКИ И ИРЕНА СПАСОВСКА: Не сме скарани како што мислат

ОПУШТЕНА СРЕДБА НА НЕКОГАШНОТО ДУО АНДРИЈАНА АЛАЧКИ И ИРЕНА СПАСОВСКА: Не сме скарани како што мислат

Интервју Ида Протугер Вељковиќ: Докторот ми рече „нема надеж“, но јас решив да се борам

Интервју Ида Протугер Вељковиќ: Докторот ми рече „нема надеж“, но јас решив да се борам

ЖЕНСКИ МУАБЕТ СО ЕДИНА МУСА, КОШАРКАРКА И ФИТНЕС ШАМПИОН: Сексапилот ми е само плус

ЖЕНСКИ МУАБЕТ СО ЕДИНА МУСА, КОШАРКАРКА И ФИТНЕС ШАМПИОН: Сексапилот ми е само плус

Отворено со Маја Величкова: Најдобро што знам, љубовта да ја растам

Отворено со Маја Величкова: Најдобро што знам, љубовта да ја растам

ОТВОРЕНО СО ПЕЈАЧКАТА РОСАНА САРИЌ-ТОДОРОВСКА: Без Маријана, душата ми е на половина

ОТВОРЕНО СО ПЕЈАЧКАТА РОСАНА САРИЌ-ТОДОРОВСКА: Без Маријана, душата ми е на половина

НАУТРО ЧИСТЕЊЕ, НАВЕЧЕР КУРС: Еве како е во Германија

НАУТРО ЧИСТЕЊЕ, НАВЕЧЕР КУРС: Еве како е во Германија

На македонската јавност ќе и недостигаат моќните дела и уникатниот хумор на Шуки

На македонската јавност ќе и недостигаат моќните дела и уникатниот хумор на Шуки