19 Септември, 2017
0.1301

Каде се произведува и колку чини најскапиот мед во светот?

Објавено во: Агробизнис 26 Август, 2017

Медот „Елвиш“ од Турција е најскапиот во светот, бидејќи се произведува на најприроден можен начин.

Овој специјален мед се произведува во пештера со должина од 1800 метри во близина на градот Артвин во долината Сарикаир, која се наоѓа во североисточна Турција. Неговата цена е 5000 евра за килограм, пишува Oddity Central.

Богатите минерални пештери го збогатуваат дополнителниот мед. Пред многу години, локалните жители забележале дека пчелите влегле во пештерата, што ги натерало да мислат дека може да има мед внатре.

Со помош на професионални планинари, тие одат надолу и откриваат 18 килограми мед, кој се наоѓа на сферичните ѕидови на пештерата.

Медот веднаш се праќа за анализа во француска лабораторија која покажува дека има 7 години и е исклучително богат со минерали. Првиот килограм мед беше понуден на аукција во Франција за 45.000 евра. Една година подоцна, кинеските фармацевти купуваат уште еден килограм за 28.000 евра.

Во моментов цената за килограм е 5000 евра, а медот се продава во парчиња од 170 и 250 грама. Неговиот висок квалитет го прави особено погоден за медицински апликации.

Можеби ќе ве интересира

Стимулирање на трансферот на знаења и иновации во земјоделството

Стимулирање на трансферот на знаења и иновации во земјоделството

Исплатени 125 милиони денари за субвенции

Исплатени 125 милиони денари за субвенции

МЗШВ почнува со ревизија: Како се доделувало државното земјоделско земјиште под закуп?

МЗШВ почнува со ревизија: Како се доделувало државното земјоделско земјиште под закуп?

Уште три дена за пријавување за субвенции

Уште три дена за пријавување за субвенции

САКАТЕ ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ НА СЕЛО: Еве ви начини како да заработите

САКАТЕ ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ НА СЕЛО: Еве ви начини како да заработите

OВАА РАБОТА ИМА ИДНИНА: По глава на жител имаат повеќе кошници од Кина

OВАА РАБОТА ИМА ИДНИНА: По глава на жител имаат повеќе кошници од Кина

АГРОБИЗНИС: Засадете ја оваа овошка, цената е примамлива

АГРОБИЗНИС: Засадете ја оваа овошка, цената е примамлива

Николовски: Внимателно го следиме откупот на грозјето, откупени се околу 16 милиони килограми

Николовски: Внимателно го следиме откупот на грозјето, откупени се околу 16 милиони килограми