19 Јануари, 2018
0.9228
    ALK 7650    0.02%     BESK 9991    -3%     GRNT 824.02    0.32%     KMB 3152.12    0.17%     MTUR 4250    1.19%     OHB 5200    4%     OKTA 3111    -8.96%     RMDEN16 94.4    0%     RZUS 113    9.51%     SLAV 6100    95.89%     STB 960    1.65%     STIL 151.56    0.58%     TIKV 153    -2.55%     TKVS 3202    1.72%     TNB 13228.04    0.22%     TTK 951.17    1.04%     UNI 2000    0.03%     ZPKO 2710    4.23%

Каков ќе биде бумеранг ефектот на вратените источно-европски граѓани од Западот?

Објавено во: Анализа 22 Август, 2017

Седум милиони луѓе од Централна и Источна Европа (Полска, Чешка, Словачка, Унгарија, Романија, Бугарија) живеат во земјите од Западна Европа. Враќањето на дури мал дел од нив ќе доведе до зголемување на бруто домашниот производ на регионот, и ќе го стимулира развојот на пазарот на недвижности.

Ова го предвидува последниот извештај на Colliers "Бумеранг на работната сила".

Значителен број граѓани од Централна и Источна Европа, од кои 14,1% Романци, 9,8% Бугари и 6,6% Полјаци, живеат во Западна Европа. Мигрантите, повеќето од нив млади, квалификувани и образовани, ги искористуваат можностите за слободно движење и пристап до европскиот пазар на трудот, и ова е една од главните причини за недостиг на персонал во економиите на земјите од Централна и Источна Европа, соопштуваат од Colliers.

Тие сметаат дека зголемувањето на платите во регионот може да поттикне некои од нив да се вратат во своите земји.

Распределба на жители од Централна и Источна Европа во земјите од Западна ЕвропаСличен бумеранг ефект може да предизвика зголемување на инвестициите во имот и на побарувачката на канцелариски и индустриски области. Потрошувачката на стоки исто така ќе се зголеми и ќе доведе до раст во секторот на логистичките и трговските површини, прогнозираат од меѓународната компанија за услуги во сферата на недвижниот имот.

Дали ќе има ефект на бумеранг на пазарот на труд?

"Комбинација на фактори за зголемување на платите, ниски даноци, подобро управување и законодавна рамка, модернизација на образовниот систем, познатата културна средина и афирмативни мерки на владино ниво може да станат причина за враќање на иселениците", коментира Марк Робинсон, специјалист за проучувања, во Colliers CEE. "Платите во ЦИЕ ќе почнат да растат со побрзо темпо, кое ќе ги мотивира вработените да не ги напуштаат своите земји. Ова, како и ниските нивоа на невработеност и зголемување на БДП, се чини дека ќе се задржи како тренд во следните десет години".

Единечни трошоци за работна сила во ЕУ (ЕУР / час)


Ако продуктивноста на работниците е во согласност со таа во Европа, инвестициите исто така ќе се зголемат. Ова ќе значи поголема побарувачка за канцелариски и индустриски простор и зголемена потрошувачка, сметаат во Colliers.

Фактори за и против враќањето на емигрантите

Годишен раст на единечните трошоци за работна сила во ЕУ (ЕУР / час) 2004-2016


Од финансиска гледна точка, построгите услови на пазарот на трудот во ЦИЕ ја создаваат инфлацијата на платите, особено за квалификуваните работници.

Минималните плати во Централна и Источна Европа се зголемија значително (7% - 15%) оваа година. Стапката на девизниот курс (вклучувајќи ја и британската фунта како резултат на Брекзит) и даноците создаваат предуслови за побрзо обединување на нето-платите во текот на следните пет до десет години. Трошоците за живот во шестте земји се зголемуваат, но со побавно темпо од другите земји, како што е Обединетото Кралство, покажува анализата.

Користењето на мајчин јазик или стекнување образование во сопствената земја е прашање на личен избор и проценка, почнувајќи од емоционални аргументи, велат во Colliers.

Сепак, според експертите, улогата на некои од главните фактори на емиграција - корупцијата, политичката нестабилност и неефикасноста на институциите - почнува да ослабува.

Податоците од Организацијата за економска соработка и развој покажуваат пад во квалитетот на животот во некои западно-европски земји.

Без оглед на предусловите за враќање во регионот, анкетите меѓу вработените во CEEC откриваат дека сé уште сакаат да ги следат своите сограѓани кон Западна Европа.

Географска распределба

Движењето на запад на жители на шесте европски држави од Централна и Источна Европа се засили по приемот во ЕУ на земјите од Вишеградската четворка во 2004 година и укинување на ограничувањата за слободно движење и право на работа за Бугари и Романци во 2014 година.

Стремежот кон повисоки приходи е главната причина за поместување на Запад на жители на шесте европски држави од Централна и Источна Европа. Најголем е бројот на Романците кои се населиле во Италија, околу 845 илјади Полјаци живеат во Обединетото Кралство, процентот на Унгарците и Словаците, кои живеат во Западна Европа, е соодветно 4,4% и 4,3%, а најнизок е уделот на Чесите кои се одлучија за работа во странство 1,7%.

Курсни курсеви и даноци

Промените во цените на валутата, најверојатно, ќе ја подобрат куповната моќ на работниците во нивните земји. Граѓаните на Република Чешка и Полска, кои не емигрирале по приемот на земјите во ЕУ, постигнаа 19,4% и 9,4% (евра) зголемување на куповната моќ од тоа дека добивале плати во локална валута. Вработените во ЦИЕ со месечна плата меѓу 1.000 и 1.500 илјади евра плаќаат пониски даноци на доход, во споредба со оние во Западна Европа (со исклучок на Франција), покажува споредбата на Colliers.

Можеби ќе ве интересира

Како Владата ќе ја оцени „петката“ на Нимиц?

Како Владата ќе ја оцени „петката“ на Нимиц?

Владата ќе ја оценува „Рамката“ на Нимиц

Владата ќе ја оценува „Рамката“ на Нимиц

Што чека ВМРО-ДПМНЕ за да се вклучи во консензус за името?

Што чека ВМРО-ДПМНЕ за да се вклучи во консензус за името?

Нимиц со терминот „Македонија“ за решението ги побесна грчките десничари

Нимиц со терминот „Македонија“ за решението ги побесна грчките десничари

ПАВЛОВСКА-ДАНЕВА: Законот за јазиците не може да се носи без опозицијата

ПАВЛОВСКА-ДАНЕВА: Законот за јазиците не може да се носи без опозицијата

Дали Мицкоски екипираше јаки кадри во новата структура на ВМРО-ДПМНЕ?

Дали Мицкоски екипираше јаки кадри во новата структура на ВМРО-ДПМНЕ?

Активно вклучување на бизнис-заедницата во Берлинскиот процес, за долгорочен развој

Активно вклучување на бизнис-заедницата во Берлинскиот процес, за долгорочен развој

ЧУПЕСКА - СТАНИШКОВСКА: Во Струмица ќе нема двојазични униформи

ЧУПЕСКА - СТАНИШКОВСКА: Во Струмица ќе нема двојазични униформи

Urime - Македонија стана двојазична држава

Urime - Македонија стана двојазична држава