21 Август, 2017
0.2006

Ќе се претвори ли Венецуела во првата пропадната држава производител на нафта?

Објавено во: Економија, Анализа 29 Јули, 2017

Венецуела може да се претвори во првата неуспешна земја производител на нафта, коментира Хелима Крофт, глобален шеф на стокова стратегија во RBC Capital Markets, во своја анализа, цитиран од CNBC.

Венецуела е државата со најголеми резерви на нафта во светот. Ако сепак претседателот Николас Мадуро формира нов законодавен орган - Национално основачкото собрание, земјата "целосно ќе пропадне како држава".

Мадуро нуди новото тело да замени други законодавни органи, вклучувајќи го парламентот, кој во моментов е предводен од опозицијата на Мадуро. Националното основачко собрание пак првенствено се состои од негови приврзаници.

Сите кои се противат на гласањето на новата институција, излегоа на улиците на земјата на протести. САД и други земји се закануваат да и наметнат санкции на Венецуела, насочени кон нафтениот сектор и државната пертолна компанија Petróleos de Venezuela, S.A. (PDVSA).

"Администрацијата на Трамп го  предупредила Мадуро поради гласови и сериозно размислува да ги насочи мерките против нејзиниот нафтен сектор, па дури и да го забрани венецуелскиот увоз во САД или пак на државната нафтена компанија да користи долари за трансакциите", вели Крофт.

"Секоја ваква мерка би имала исклучителни економски последици", вели таа.

Хелима Крофт додава дека девизните резерви на Венецуела неодамна паднаа под 10 милијарди долари, па ваквата мерка ќе има енормен притисок врз PDVSA ако компанијата сака да го избегне неуспехот на обврските.

Економијата на Венецуела се потпира речиси исклучиво на милоста на нафтената индустрија. Секторот придонесува за 95% од извозот. Недостатокот на инвестиции сепак силно го стеснува профитот.

Падот на цената на нафтата од 2014 година, исто така, сериозно ја отежна земјата. Меѓународниот монетарен фонд очекува дека инфлацијата ќе се зголеми за 720% оваа година.

"Ако Мадуро не ја смени одлуката во 12 без 5, Венецуела изгледа ќе стане првата земја производител на нафта, која банкротирала", заклучува Крофт.

Можеби ќе ве интересира

ЛАНИ 257 МИЛИОНИ: Колку ќе остават странските туристи годинава?

ЛАНИ 257 МИЛИОНИ: Колку ќе остават странските туристи годинава?

Што се случува кога цените на акциите паѓаат?

Што се случува кога цените на акциите паѓаат?

Голем број на огласи, најмногу за минимална плата

Голем број на огласи, најмногу за минимална плата

Ерпортс де Париз Требмле го купи уделот од 8,12% на „Акфен холдинг“ во „ТАВ аеродроми“

Ерпортс де Париз Требмле го купи уделот од 8,12% на „Акфен холдинг“ во „ТАВ аеродроми“

ДОГОВОР СО БУГАРИЈА: Ќе има ли бенефити за македонската економија?

ДОГОВОР СО БУГАРИЈА: Ќе има ли бенефити за македонската економија?

КОЛКАВ Е ДЕВИЗНИОТ ПРИЛИВ ОД ТУРИЗМОТ?

КОЛКАВ Е ДЕВИЗНИОТ ПРИЛИВ ОД ТУРИЗМОТ?

Сите бизниси на Макпетрол за шест месеци во позитива

Сите бизниси на Макпетрол за шест месеци во позитива

Како АД Струмичко поле со преполовени приходи има двојно поголема добивка?

Како АД Струмичко поле со преполовени приходи има двојно поголема добивка?

Тоне ли Македонијатурист како Титаник?

Тоне ли Македонијатурист како Титаник?