22 Ноември, 2017
0.4452
    BESK 10300    0%     GRNT 818    2.12%     KMB 2697.06    -0.11%     MPT 26300.71    -2.23%     RMDEN14 92.2    -2.95%     RZLV 45    0%     RZUS 106    -3.64%     TPLF 1605.93    -0.07%     TTK 795    -2.57%     ZPKO 2601    0.04%

Кои се домашните фирми кои плаќаат најголеми камати на банките?

Објавено во: Економија 12 Септември, 2017

Кога вложувате во акции секогаш имајте ги во предвид и финансиските текови кои во основа може да ги процените преку нивоата на финансиски приходи и на финансиски расходи дадени во кварталните извештаи. За подобра слика, секогаш споредете ги финансиските расходи со приходите од продажба, а видете го и трендот на раст или пад на финансиски расходи

„Арчелор Миттал ХРМ“ е компанија со најголеми финансиски расходи во споредба со повеќе од 50 компании кои објавуваат полугодишни  финансиски извештаи на Македонската берза. Од расположливите податоци се гледа дека кај големите градежници најмали финансиски расходи има „Гранит“ во споредба со „Бетон Штип“ и со Бетон Скопје“, најголем раст на финансиските расходи има скопската кондиторска индустрија „Европа“, пред „Макстил“ и ФЗЦ 11 Октомври од Куманово.

 Сите инвеститори кои тргуваат со акции на берзата секогаш треба да ги следат и споредуваат параметрите кои можат да се видат во финансиските расходи и приходи на компаниите. Во најголема мерка финансиските расходи на компаниите се резултат на трошоците што компаниите ги имаат за камати за нивните кредити.

Од финансиските расходи инвеститорите можат да извлечат заклучок за финансиската кондиција на компаниите, за нивото на нивната кредитна изложеност и за тоа каква деловна политика водат во односите со банките.

Компанија

Финансиски расходи
(во мил. денари)

Зголемување или намалување во %

Арчелор Митал ХРМ

85

+ 4%

Макстил

57,7

+39%

Макед.Телеком

40,9

+19%

Макпетрол

39,2

- 31%

Топлификација

33,7

+17%

Тиквеш

30,1

-2%

Тут.комб.Прилеп

27

+8%

ФЗЦ Куманово

26,4

+98%

Скопски пазар

20,6

+2%

Бетон Скопје

20,2

-4%

ЗК „Пелагонија„

19,1

+2%

Жито Лукс

17,05

-6%

Европа

16,8

+378%

Бетон Штип

12

+23%

Гранит

10,34

+27%

Пелистерка

9,1

-4%

Фершпед

7,65

-38%

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Поранешните новинари го прашуваат Керим каде се парите од МПМ

Поранешните новинари го прашуваат Керим каде се парите од МПМ

ХРВАТ ЈА ОПИШУВА РАБОТАТА НА ЦРНО ВО ГЕРМАНИЈА: 5000 евра за 60 дена

ХРВАТ ЈА ОПИШУВА РАБОТАТА НА ЦРНО ВО ГЕРМАНИЈА: 5000 евра за 60 дена

20 милиони евра од старт треба да даде Енекод или тој што сака да го купи ФЕНИ

20 милиони евра од старт треба да даде Енекод или тој што сака да го купи ФЕНИ

Што треба да знаете пред да купите акции во „Топлификација“?

Што треба да знаете пред да купите акции во „Топлификација“?

Потенцијалните инвеститори ќе вршат увид во „Фени“

Потенцијалните инвеститори ќе вршат увид во „Фени“

ТОП огласи за работа: Се нуди и пракса и работа од дома

ТОП огласи за работа: Се нуди и пракса и работа од дома

Доаѓа светското Black Friday шопинг лудило, што има кај македонските трговци?

Доаѓа светското Black Friday шопинг лудило, што има кај македонските трговци?

Зошто „Македонијатурист“ ја преполови оперативната добивка за пет години?

Зошто „Македонијатурист“ ја преполови оперативната добивка за пет години?

Најмоќната економија ја „кочи“ само недостиг на работници

Најмоќната економија ја „кочи“ само недостиг на работници