21 Ноември, 2017
0.5444
    ADIN 540    -1.82%     ALK 7350    -0.51%     BESK 10300    0%     CEVI 912    0%     FERS 57750    -2.94%     GRNT 801    -2.95%     KJUBI 1400    -2.78%     KMB 2700    0%     LOTO 600    0%     MPT 26900    -0.37%     MTUR 4224    3%     OHB 4851.54    -0.17%     REPL 54800    0.37%     RMDEN11 96    -0.62%     RMDEN13 96.4    1.47%     RMDEN15 95    0.05%     STBP 600    -0.17%     TETE 1938    4.76%     TNB 13500    -0.01%     TTK 816    0.38%     UNI 1905    0%     ZPKO 2600    -2%

Ова се директорите кои своеволно ги прикажуваат главните приходи од плати

Кои се, јавно, најплатените директори во земјава?

Објавено во: Економија, Анализа 12 Јули, 2017

Согласно Законот за трговски друштва фирмите се должни да ги објават платите на директорите во нивните годишни извештаи. За жал во земјава  помалку од десетина фирми ја исполнуваат оваа законска обврска можеби затоа што ниту една државна институција не превзема акција да ги опомене или казни. Врз основа на достапните податоци „Фактор“ ги објави годишните бруто плати на најплатените директори односно членови на управните одбори на компаниите.

Согласно со Законот за трговски друштва сите акционерски друштва се должни во своите годишни извештаи да ги објават платите на членовите на органите за управување и за надзор. Без да коментираме, во интерес на целосно и објективно информирање го цитираме делот од став 7 од член 384 од ЗТД што ја уредува содржината на Годишниот извештај: Во годишниот извештај на друштвото се објавуваат и примањата на секој извршен член на одборот на директори и на член на управниот одбор (плата, надоместоци на плата, бонус, осигурувања и други  права), односно надоместокот на неизвршните членови на одборот на директори и на  членовите на надзорниот одбор.“ За жал ниту една институција во земјава не превзема одговорност да води грижа за спроведување на се што е напишано во членот 384 став 7 од ЗТД.

Андреја Јосифовски, претседателот на Управниот одбор на „Макпетрол“ е најдобро платениот директор на македонска компанија, барем според достапните јавни податоци кои ги објавуваат компаниите чии акции котираат на „Македонската берза за хартии од вредност“. Бруто платата на Јосифовски лани изнесувала 7,59 милиони денари односно 123.000 евра. „Макпетрол“ на Јосифовски лани му исплатил и додатоци во бруто износ од 20.000 евра.

Просечна годишна плата на член на управен одбор на „Стопанска банка„ е 89.340 евра.Во својот годишен извештај за лани меѓудругото „Стопанска банка Скопје“ објави дека на своите 4 врвни директори кои се членови на Управниот одбор им исплатила вкупно бруто плата од 22,05 милиони денари односно околку 90.000 евра просечно по директор на годишно ниво. Тоа значи дека на месечно ниво просечната бруто плата по директор (член на УО) е околу 7.450 евра. За награди за четворицата директори банката лани исплатила уште 100.000 евра односно по 25.000 евра просечно по директор. Членови на Управниот одбор на банката се: Диомидис Николетопулос, Генерален извршен директор и Претседател на Управниот одбор; Тони Стојановски, Генерален директор за управување со ризици и член на Управниот одбор; Милица Чапаровска-Јовановска, Генерален директор за банкарство на мало и член на Управниот одбор иТеодулос Скордис, Генерален директор за корпоративно банкарство и член на Управниот одбор. 

Антонио Аргир, претседател на Управниот одбор, кој  лани го замени Ѓорги Јанчевски, има бруто годишна плата од 100.000 евра. Банката на Аргир му исплатила и бонус за добро работење од речиси 21.000 евра, осигурување и други права во износ од околу 5.000 евра.

Сашо Наумоски, генерален извршен директор на „Витаминка“ од Прилеп лани примил бруто плата во износ од 85.600 евра.

Савка Димитрова, сега веќе поранешна и долгогодишната директорка на скопската фабрика за чоколади и вафли „Европа“ лани имала бруто плата од 50.000 евра односно 3,12 милиони денари.

Платите за Димитрова и за Наумоски се објавени во годишниот извештај на „Комерцијална банка“ чии членови на Надзорен одбор се двајцата менаџери.

Сашо Давитковски, генерален директор и претседател на управниот одбор на „Скопски пазар“ лани добил 50.000 евра бруто плата во компанијата со која управува. 


Можеби ќе ве интересира

Потенцијалните инвеститори ќе вршат увид во „Фени“

Потенцијалните инвеститори ќе вршат увид во „Фени“

ТОП огласи за работа: Се нуди и пракса и работа од дома

ТОП огласи за работа: Се нуди и пракса и работа од дома

Доаѓа светското Black Friday шопинг лудило, што има кај македонските трговци?

Доаѓа светското Black Friday шопинг лудило, што има кај македонските трговци?

Зошто „Македонијатурист“ ја преполови оперативната добивка за пет години?

Зошто „Македонијатурист“ ја преполови оперативната добивка за пет години?

Најмоќната економија ја „кочи“ само недостиг на работници

Најмоќната економија ја „кочи“ само недостиг на работници

НАФТАТА ПАЃА: Колку чини „црното злато“ на странските пазари?

НАФТАТА ПАЃА: Колку чини „црното злато“ на странските пазари?

Доналд Трамп лаже дека е мултимилијардер

Доналд Трамп лаже дека е мултимилијардер

Како странците побудалеа по македонскиот мермер?

Како странците побудалеа по македонскиот мермер?

НОВ РЕКОРД: Незапирливиот биткоин ги преминува сите граници

НОВ РЕКОРД: Незапирливиот биткоин ги преминува сите граници