19 Ноември, 2017
0.3219
    ALK 7409.18    0.11%     KMB 2701    -0.03%     MPT 27782.13    -0.78%     STB 934.8    0.37%     TEL 272    -2.82%     TPLF 1656.25    -2.52%

„Комерцијална банка“ плени опрема на „РЖ Услуги“ вредна 8 милиони евра?!!!

Објавено во: Економија 14 Септември, 2017

РЖ „Услуги“ извести дека има налог за извршување на 53,1 отсто од постојаните средства на фирмата за наплата на долг кон доверителот „Комерцијална банка“Ќе се одрази ли ова врз термоцентралата КОГЕЛ, во која има сопственост и РЖ Услуги?

„Комерцијална банка“ ќе заплени половина од постојаните средства на „РЖ Услуги“ преку налогот за извршување врз целиот имот на нејзината фирма ќерка „Енергоуслуги“, објави „РЖ Услуги“ на интернет страницата на Македонската берза за хартии од вредност.

Преку овој налог за извршување штo „РЖ Услуги“ го примила на 25 август годинава „Комерцијална банка“ обезбедила свое побарување од фирмата во вредност од 496,2 милиони денари односно над 8 милиони евра. Во соопштението до берзата пишува дека вредноста на налогот за извршување претставува над половина од вкупните постојани средства на „РЖ Услуги“ односно 53,11 отсто од нивната вредност. Всушност со налогот за извршување се врши заплена на целокупната опрема во Енергоуслуги ДООЕЛ Скопје, фирма што е во целосна сопственост и е консолидирана со „РЖ Услуги“, како што пишува и во известувањето до јавноста. 
Иако нема наведено детали, јасно е дека налогот за извршување е последица на ненавремено плаќање на обврските што „РЖ Услуги“ и нејзината фирма ќерка ги имаат спрема доверителот „Комерцијална банка“.

„Фактор“ со цел целосно и објективно информирање на јавноста побара кратко објаснува т.е. коментар на објавената информација од „Комерцијална банка“. Одговорот од банката го пренесуваме во целост:„Налогот за извршување врз имот на друштвото Енергоуслуги ДООЕЛ Скопје е издаден заради наплата на побарувања на Комерцијална банка АД Скопје. Во постапка на извршување секогаш се работи за наплата на  достасани побарувања, односно роковите за плаќање на долговите се истечени согласно договорените услови со Банката.“

На некој ќе му се раздени кога на друг ќе му се стемни

Оваа вест ќе одекне силно на две страни. Прво, со радост ќе ја примат сите актуелни и потенцијални инвеститори во акцијата на „Комерцијална банка“. Заради тоа што банката обезбедила покритие за своето побарување. За воља на вистината, имотот што е предмет на извршување сега банката ќе треба да го продаде и да го наплати своето побарување. Доколку подолго време имотот не се продава неговата вредност ќе се намалува. Дополнително е ограничувачки факторот што средствата кои се предмет на извршувањето не се за широка потрошувачка и бројот на потенцијални купувачи е ограничен. 
Второ, за акционерите на „РЖ Услуги“ оваа вест сигурно дека ќе биде многу трауматична и потресна. Оваа вест значи дека компанијата губи повеќе од половина од своите постојани средства што ја прави нејзината иднина многу неизвесна. Последната цена на таа акција изнесува 151 денар и од достапните податоци е видливо дека во периодот од добивањето на извршниот налог (25 август) до сега цената на акцијата паднала за 8 денари што е намалување од 5 отсто. Во речиси исто време односно во  тој временски интервал цената на акцијата на „Комерцијална банка“ пораснала за 80 денари односно за 2,8 отсто.

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

НОВ РЕКОРД: Незапирливиот биткоин ги преминува сите граници

НОВ РЕКОРД: Незапирливиот биткоин ги преминува сите граници

ПРАТЕНИЦИТЕ ДАДОА „ЗЕЛЕНО СВЕТЛО“: Од каде ќе скрати Владата за да враќа стари долгови?

ПРАТЕНИЦИТЕ ДАДОА „ЗЕЛЕНО СВЕТЛО“: Од каде ќе скрати Владата за да враќа стари долгови?

КАДЕ ЧЕКОРИ ЕКОНОМИЈАТА: Ќе има ли повисоки плати и стабилни пензии?

КАДЕ ЧЕКОРИ ЕКОНОМИЈАТА: Ќе има ли повисоки плати и стабилни пензии?

На што ќе потроши Фондот за иновации 20 милиони евра?

На што ќе потроши Фондот за иновации 20 милиони евра?

Како да се наполни финансиската „дупка“ за пензискиот фонд?

Како да се наполни финансиската „дупка“ за пензискиот фонд?

Се „топи“ ли времето за ФЕНИ?

Се „топи“ ли времето за ФЕНИ?

МЕПСО го засили и стабилизираше снабдување со струја во југозападниот дел

МЕПСО го засили и стабилизираше снабдување со струја во југозападниот дел

Биткоинот достигна 13.000 долари на берзата во Зимбабве

Биткоинот достигна 13.000 долари на берзата во Зимбабве

Земјоделците добиваат долго посакувана „зелена“ нафта

Земјоделците добиваат долго посакувана „зелена“ нафта