20 Февруари, 2018
0.5199
    ALK 7801.99    -1.64%     BESK 10275    -3%     GRNT 810    -0.06%     KMB 3389.73    -0.22%     MERM 800    -20%     MPT 29500.63    0%     OKTA 3620    0.56%     RMDEN16 94.9    0.11%     RZUS 139    3.73%     SBT 2041    -2.86%     STB 940.85    0.03%     STIL 139.03    -4.1%     TETE 2286.67    2.27%     TKVS 3110    2.98%     TNB 13581.59    -0.42%     TPLF 1649.9    1.35%     TTK 947    -2.97%     UNI 2050    0%

Месечен берзански преглед – јануари 2018

Објавено во: Економија 14 Февруари, 2018

Во првиот месец од годинава, забележан е силен раст на глобалните пазари на капитал. Индексот MSCI, пресметан во заедничката евро валута, порасна за повеќе од 2 проценти на месечно ниво. Растот беше најголем кај пазарите во развој, при што индексот MSCI BRIC ја зголеми својата вредност за речиси 8 проценти.

Најпознатите американски берзански индекси S&P 500 и Dow Jones во јануари продолжија да растат и достигнаа нови рекордни вредности. Остварениот раст е нешто помал, согледано од перспектива на европските инвеститори, со оглед на тоа што вредноста на еврото во текот на месецот порасна за 3,4% во однос на американскиот долар.

Гледано по сектори, најмногу се зголемија вредностите на компаниите од индустријата на добра за дискрециона потрошувачка, додека најголем пад е регистриран во добавувачката индустрија. Намалувањето на вредноста на акциите во овој сектор е логична, со оглед на повисоката кредитна изложеност на компаниите, која би можела да резултира со зголемување на нивните финансиски издатоци, во случај на зголемување на каматните стапки. 

Приносот до достасување на десетгодишните американски државни обврзници на крајот од месецот изнесуваше 2,7%, што е највисока забележана вредност по 2014 година. 

Американската централна банка на јануарската седница не донесе одлука за зголемување на каматните стапки. Ова беше и последната седница со која претседаваше сега веќе бившата претседателка на федералните резерви - Janet Yellen.

Според последно објавените податоци, економскиот раст бележи благо закрепнување и изнесува 2,5% на годишно ниво. Стапката на невработеност се задржа на исклучително ниско рамниште со 4,1%, што е најнизок измерен процент во последните 17 години.

Во еврозоната пак, согласно последните објави на Евростат, економскиот раст изнесува 2,7% на годишно ниво. Расте и довербата помеѓу потрошувачите, која во јануари беше на највисоко ниво во последните неколку години.

Европската централна банка на својата јануарска седница обзнани дека промената во каматните стапки е малку веројатна за оваа година. Независно од позитивните извештаи за економскиот раст, ЕЦБ сеуште се соочува со исклучително ниската инфлација.

Во Германија на пример, најголемата економија во Европа, порастот на цените во јануари, измерен на годишно ниво, изнесуваше само 1,6%, што е далеку под очекувањата.

Приносот до достасување на 10-годишните германски државни обврзници се зголеми за 0,3 процентни поени и на крајот од јануари изнесуваше 0,7%. 

Вложувањата на пазарите во развој во периодов испорачаа највисоки приноси. Во рамките на БРИК државите силно пораснаа цените на издавачите од Бразил, Русија и Кина.

Цената на суровата нафта исто така се зголеми. Барел од црното злато за прв пат по 2014 година достигна 70 долари на Лондонската берза. 

Вредностите на регионалните берзи пораснаа за повеќе од 6%, мерено според берзанскиот индекс Stoxx Balkan ex TR & GR. Во растот најмногу предничеа романските хартии од вредност.

Словенечкиот берзански индекс SBITOP во јануари порасна за повеќе од 3%, при што најголем раст е забележан кај акцијата на Luka Koper.

Домашниот МБИ10 исто така забележа моќен раст од 11,25% во текот на месец јануари. Анализирано по елементите кои го сочинуваат македонскиот берзански индекс, најголемо зголемување на цената е забележано кај акциите на Комерцијална банка АД Скопје со цели 21,32%, Стопанска банка Битола со 12,18%, по што следат Гранит Скопје со 11,14% и Алкалоид Скопје со 10,62%. 

Можеби ќе ве интересира

ИМА ЛИ АЛТЕРНАТИВА: Тевдовски e против зголемување на прагот за пензионирање

ИМА ЛИ АЛТЕРНАТИВА: Тевдовски e против зголемување на прагот за пензионирање

Целосна поддршка на акцијата на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство за ставање ред во агросекторот

Целосна поддршка на акцијата на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство за ставање ред во агросекторот

Македонските експерти ќе работат на странските пазари

Македонските експерти ќе работат на странските пазари

И ПОКРАЈ КРИТИКИТЕ, ТЕРАМЕ ПО СТАРО: Нови предвремени вработувања во администрација

И ПОКРАЈ КРИТИКИТЕ, ТЕРАМЕ ПО СТАРО: Нови предвремени вработувања во администрација

Видео: Како Бил Гејтс ја замислува иднината на мобилните плаќања?

Видео: Како Бил Гејтс ја замислува иднината на мобилните плаќања?

Нов директор во ЕЦБ е банкар кој никогаш не работел во Централна банка

Нов директор во ЕЦБ е банкар кој никогаш не работел во Централна банка

Интервју Јанкоски: Најбарани се компјутери од високите класи, Македонците знаат да препознаат квалитет

Интервју Јанкоски: Најбарани се компјутери од високите класи, Македонците знаат да препознаат квалитет

Обновено: Зошто Владата вложи 1 милион евра во акции на МЕР?

Обновено: Зошто Владата вложи 1 милион евра во акции на МЕР?

КОЈ ЌЕ БИДЕ НОВИОТ ГУВЕРНЕР: Многу имиња, една фотеља!

КОЈ ЌЕ БИДЕ НОВИОТ ГУВЕРНЕР: Многу имиња, една фотеља!