28 Јуни, 2017
0.5268

МЕСИЛА ДОДА ПАК ПРОВОЦИРА: Албанците во Илирида треба да живеат слободно

Објавено во: Балкан 18 Март, 2017

Албанската пратеничка Месила Дода продолжува да ја навредува Македонија. 

Таа вели дека Албанците во Илирида, мислејќи на Република Македонија, мора да живеат слободно, со право на свој јазик, знаме, да ги уживаат правата како еднакви граѓани иако окупаторите на оваа земја, како што рече Дода обраќајќи се во албанскиот парламент, не го сакаат тоа. 

„Живееме во 2017 година и Албанците во Илирида треба да живеат слободно, да ги уживаат правата на свој јазик, знаме, просперитет, да уживаат право како еднакви граѓани иако оние што ја зазеле ова земја тоа не го сакаат. Ако тие неприфаќаат дека Албанците треба да одлучуваат за својата иднина ние не смее да не дејствуваме, не само Албанија да не ги остави, туку и Косово не смее да ги остави сами. Дијаспората треба да се здружи за да лобира за нив и да не ги остави сами. Што има тука за неразбирање?“- вели Дода.

Дода пред неколку дена на митинг изјави дека Македонија не постои, дека тоа е стара албанска покраина и се вика Илирида. 

На ова одговори, шефот на македонската дипломатија Никола Попоски кој рече дека ова не оди во прилог на добрососедските односи и бараше да не се даваат потпалувачки изјави. 

Можеби ќе ве интересира

Реакција на Саша Броз - Се занимаваат со Тито и 37 години по неговата смрт

Реакција на Саша Броз - Се занимаваат со Тито и 37 години по неговата смрт

НА ГЕРМАНИЈА И ТРЕБААТ РАБОТНИЦИ: Што е потребно за Балканецот да може да се вработи во ветената земја?

НА ГЕРМАНИЈА И ТРЕБААТ РАБОТНИЦИ: Што е потребно за Балканецот да може да се вработи во ветената земја?

Градот наречен „економско чудо“ со најниска плата

Градот наречен „економско чудо“ со најниска плата

Мицотакис: Грција нема да дозволи влез на Македонија во НАТО без да се реши спорот со името

Мицотакис: Грција нема да дозволи влез на Македонија во НАТО без да се реши спорот со името

Ова е најмоќниот пасош во регионот

Ова е најмоќниот пасош во регионот

Колку пари нудат за вилата на СФРЈ во Њујорк?

Колку пари нудат за вилата на СФРЈ во Њујорк?

Македонка ноќна мора за 40 девојки од Куба - Зарабени во Турција приморани на проституција

Македонка ноќна мора за 40 девојки од Куба - Зарабени во Турција приморани на проституција

Aтина е затрупана во ѓубре

Aтина е затрупана во ѓубре

СЕ ШИРИ ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Внимавајте да не ве ограбат во Грција

СЕ ШИРИ ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Внимавајте да не ве ограбат во Грција