19 Септември, 2017
0.5276

Министерката Апостолска му ги кажа политиките на Владата за странски инвестиции на холандскиот амбасадор Пломп

Објавено во: Мои пари 07 Септември, 2017

Министеркaта без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска денес оствари средба со амбасадорот на Кралството Холандија во Македонија, Вилем Ваутер Пломп.

На средбата беше изразено задоволство од долгогодишната добра економска соработка помеѓу двете земји  и беше оценето дека постои простор за понатамошно унапредување на бизнис релациите помеѓу холандските и македонските компании. На средбата се дискурираше и за економските сектори во кои холандските компании би имале интерес да инвестираат во Република Македонија, при што како можни сектори беа истакнати хај-тек индустријата, туризмот, земјоделството и хортикултурата, како и текстилната индустрија.

Министерката Апостолска ги презентираше можностите за инвестирање во Република Македонија и го информираше амбасадорот за политиките на Владата за странските инвестиции, како  и за новиот модел за привлекување на нови инвеститори. Министерката ја нагласи важноста од транспарентност во целокупниот процес на привлекување инвестиции и еднаквиот третман на домашните и странските компании.

На крајот беше договорена следна средба на министерката Апостолска и амбасадорот Пломп во амабасадата на Кралството Холандија во Македонија, на која ќе присуствува и претставник на македонско-холандската стопанска комора и ќе се разговара за проширување на можностите за влез на холандски капитал во земјава.

Можеби ќе ве интересира

Промена во менаџерскиот тим на Шпаркасе Банка Македонија Г. Алвин Аличевиќ номиниран за член на Управниот одбор одговорен за ризици и операции

Промена во менаџерскиот тим на Шпаркасе Банка Македонија Г. Алвин Аличевиќ номиниран за член на Управниот одбор одговорен за ризици и операции

ОКТА ќе стипендира 10 студенти на УКИМ

ОКТА ќе стипендира 10 студенти на УКИМ

Голема наградна игра на Гранд кафе „Отвори и кеш освој“

Голема наградна игра на Гранд кафе „Отвори и кеш освој“

Во организација на Самит100 промовирана новата фаза на проектот EDISON eCity

Во организација на Самит100 промовирана новата фаза на проектот EDISON eCity

QR кодови низ Скопје! Оргинален пристап на компаниите

QR кодови низ Скопје! Оргинален пристап на компаниите

Зошто интернетот на телефонот се троши брзо?

Зошто интернетот на телефонот се троши брзо?

Ново семејно пакување Битолско кисело млеко за целосно уживање

Ново семејно пакување Битолско кисело млеко за целосно уживање

Голема наградна игра на Халкбанк: „Вози Мини со три дисциплини“

Голема наградна игра на Халкбанк: „Вози Мини со три дисциплини“

Престижна титула за фрижидерите од специјалната ретро-едиција на Горење

Престижна титула за фрижидерите од специјалната ретро-едиција на Горење