18 Август, 2017
0.1617

НЕ ПОМИСЛУВАЈТЕ ДА БАРАТЕ РАБОТА ТАМУ: Ова се земји со најлоши услови за странски работници

Објавено во: Финансии 11 Март, 2017

Работата во странство често е доходовна и Најпосакувана од многу специјалисти. Но освен плаќањето многу други фактори го одредуваат изборот на земја, каде што човек може да живее и работи.

InterNations, најголемата во светот мрежа за луѓе кои живеат и работат надвор од својата земја, направи истражување меѓу 14 300 странски специјалисти од 174 националности кои живеат во 191 земји во светот. Тие ги оцениле земјите во кои работат, според 43 различни аспекти на скала од 1 до 7.

Индексот ги зема предвид индикаторите како можности за трошење на слободното време, лична среќа, патување и транспорт, здравство и благосостојба, безбедност и сигурност.

Еве ги 19-те земји, каде што условите за живот на странците се најмногу неприфатливи:

19. Кина

И покрај зголемениот економски просперитет, Кина е место каде што западните државјани тешко се навикнуваат заради сосема различната култура и јазик. Земјата се рангира лошо во областите на здравството и благосостојбата, на 64-то место од 67 земји.

18. Филипини

Владеена од контроверзниот претседател Родриго Дутерте, земјата не обезбедува добри можности за патување и транспорт на странските експерти. Слаби се и резултатите за здравство и благосостојба.

17. Уганда

Главниот град на Уганда е место со широка дијаспора на странци, но земјата како целина не обезбедува добри можности за странците.

16. ЈАР

Насекаде тука се зборува англиски, па за странците не е тешко да се прилагодат на локалните. Но сепак тука тие не се чувствуваат безбедно, а земјата е на 65-то место од 67 земји во безбедност.

15. Украина

Речиси во сите категории земјата се рангира назад.

14. Ирска

Ова е можеби најразвиена држава, која се најде во рангирањето и единствената од Западна Европа.

13. Катар

Емиратите имаат повеќе ултра богати локални жители, но поделбата според богатството во земјата е доста забележително. Странските работници се жалат на недостаток на можности за забава - земјата е на 64-то место од 67.

12. Перу

Перу е втората најлоша земја за странци во Јужна Америка, главно поради несигурноста. Според овој показател земјата е на 59-то место од 67.

11. Казахстан

Земјата се рангира слабо по можности за забава и слободно време, како и показателите здравство и благосостојба.

10. Индонезија

Една од најпознатите населени земји во светот, Индонезија е со лоши транспортни врски, според странците. Рангирана на 60-то место по тој показател од 67 земји.

9. Кенија

Иако е рај за британски работници, земјата е на пониска позиција по квалитет на живот поради слабото ниво на безбедност. Само три земји се претставуваат лошо.

8. Индија

Со население од над 1 милијарда, од кои повеќето живеат во крајна сиромаштија, но и со брзо растечка економија, земјата е сериозен играч на меѓународната сцена. Сепак странските работници не оценуваат висок квалитет на живот тука, како и повеќето лоши можности за забава и лошото здравство.

7. Танзанија

Земјата е на 65-то место од 67 по квалитет на здравството, благосостојба и патување и транспорт.

6. Бразил

Земјата е на последно место во индексот за безбедност. Киднапирањата и вооружените напади се широко распространети во големите градови.

5. Саудиска Арабија

Со значајна нафтена индустрија, Саудиска Арабија привлекува доста странски работници. Многу од нив сепак го истакнуваат недостатокот на можности за забава и оценуваат среќата на ниско ниво. Во овие индикатори земјата е 66-та од 67.

4. Египет

Земјата е на 60-то место по 4 од основните критериуми, а по можности за забава е на 48-то место.

3. Кувајт

Кувајт може да е една од најпросперитетните нации, но тоа не пренесува во добар квалитет на живот за странските специјалисти тука. Земјата се рангира на последно место по можности за забава и лична среќа на испитаниците.

2. Мозамбик

Мозамбик се рангира на 66-тото место според критериумите патување и транспорт и здравство и благосостојба, и 63-а по безбедност и сигурност.

1. Нигерија

Со неконтролираниот тероризам, економија која стагнира и мизерна инфраструктура, Нигерија е земја со најлош квалитет на живот за странски работници. Од сите земји таа е на последно место на табелата по патување и здравството, и на претпоследното (66-то) за безбедност .

Можеби ќе ве интересира

МАКЕДОНИЈАТУРИСТ ИМА ДРАМАТИЧЕН ПАД НА ПРИХОДИТЕ

МАКЕДОНИЈАТУРИСТ ИМА ДРАМАТИЧЕН ПАД НА ПРИХОДИТЕ

СЛОВЕНИЈА ДАЛЕКУ ПРЕД ХРВАТСКА: Кој зема највисоки плати?

СЛОВЕНИЈА ДАЛЕКУ ПРЕД ХРВАТСКА: Кој зема највисоки плати?

ИМААТ ПОВЕЌЕ РАБОТНИЦИ: Платите ќе им пораснат за само 1%

ИМААТ ПОВЕЌЕ РАБОТНИЦИ: Платите ќе им пораснат за само 1%

Зошто експлодира цената на акцијата на прилепски „Мермерен комбинат“?

Зошто експлодира цената на акцијата на прилепски „Мермерен комбинат“?

ЗАДОЛЖУВАЊА: Се гази на тенок мраз – како ќе се менаџираат долговите?

ЗАДОЛЖУВАЊА: Се гази на тенок мраз – како ќе се менаџираат долговите?

ПРЕТПРИЕМАЧКА ПРИКАЗНА: Едно по едно ќе решавате и бизнисот ќе тргне

ПРЕТПРИЕМАЧКА ПРИКАЗНА: Едно по едно ќе решавате и бизнисот ќе тргне

РАБОТА ВО КИНА: Заработуваат и по 2000 евра

РАБОТА ВО КИНА: Заработуваат и по 2000 евра

Што треба да имате на ум ако купувате акции во „Макошпед“?

Што треба да имате на ум ако купувате акции во „Макошпед“?

9 август 2007: Денот кога кризата стана глобална

9 август 2007: Денот кога кризата стана глобална