Одлична заработка, може до 50% повеќе
Објавено во: Агробизнис 06 Октомври, 2016
Хељда е билка на иднината. За килограм брашно од хељда се плаќаат по 400 динари, а ако се работи за органско производство цената е за 50% повисока.
Највеќе ја има во сјеничко - пештерската висорамнина, каде Јово Лојаница засадил хељда на 30 хектари. Тој вели дека со помош на државата може да се создаде квалитетно производство кое може да се понуди на европски и светски пазар.
Јасмина Исовиќ од Сјеница ја сади веќе 10 години, но нема организиран откуп и затоа дел ќе продаде во зрно, а дел завршува во брашно.
За да го прошири пазарот вели дека е потребен сертификат за органско производство, а за тоа државата не се труди многу.
Органска хељда дава род од 1000 килограми на хектар, а конвенционалната може да роди три пати повеќе.
Од лани дел од родот останал, а не се знае што ќе биде годинава.
„Овде тоа нема кој да го купи и може да го купи Белград, Љубљана, Будимпешта“ - вели Лојаница.
Цена за конвенционална хељда е од 100 до 120 динари.
Таа може да се користи како замена за пченица, овес, `рж и јачмен.