24 Јануари, 2018
0.3744

Oна што порано го купувале, сега го произведуваат, а вишокот го продаваат

Објавено во: Агробизнис 04 Ноември, 2017

Хамдија Малкиќ во 2005 година од Германија се вратил во селото Зелено Јадро кај Сребреница. 

Тој на село засадил хељда, набавил механизација, почнал да работи во пластеник, а воедно и собирал шумско овошје. 

„Она што го купувавме во градот, сега го произведуваме за сопствени потреби, но и за пазарот. Засадивме хељда, компир и тоа е наменето за пазар. Од козјо млеко правиме сирење за ситни, но и за поголеми купувачи во БиХ“ - вели Малкиќ. 

Раскажува дека луѓето се чудат за џемот од домат, но кога ќе го пробаат, не прашуваат за цена. 

Селото пред  војната имало 76 домаќинства, а денес има само 15 куќи во кои има постојани жители. 

Можеби ќе ве интересира

Николовски потпиша свечена изјава за поддршка на Европската декларација за развој на производството на соја без ГМО

Николовски потпиша свечена изјава за поддршка на Европската декларација за развој на производството на соја без ГМО

Расте откупната цена на тутунот, се интензивираат инвестициите во тутунската индустрија

Расте откупната цена на тутунот, се интензивираат инвестициите во тутунската индустрија

Дали земјоделците должници ќе можат до државни субвенции?

Дали земјоделците должници ќе можат до државни субвенции?