24 Јануари, 2018
0.4373

ОВАА БИЛКА НОСИ 3000 ЕВРА ЗАРАБОТКА: Но, мора и да запнете со работа

Објавено во: Агробизнис 01 Ноември, 2017

Во соседна Србија е популарно одгледувањето на лекови билки, а меѓу нив најзастапен е белиот слез. 

Оваа билка е дефицитарна на пазарот во Србија и носи добар приход. 

Тој се продава за 850 динари по килограм, а мал е бројот на луѓе кои оваа билка ја одгледуваат на големи површини. 

Проблем е тоа што има многу работа и е потребно рачно работење. 

За почеток доволно е да се засади на површина од половина хектар или хектар. 

Еден работник дневно може да набере 4 до 5 килограми слез. 

Ако сами работите и не плаќате работници ќе заработите 3000 евра од бел слез. 

Белиот слез успева во почва со песок или онаму каде има глина. 

Едно растение може да роди 300 до 400 грама слез, односно 1000 килограми по хектар. 

Можеби ќе ве интересира

Николовски потпиша свечена изјава за поддршка на Европската декларација за развој на производството на соја без ГМО

Николовски потпиша свечена изјава за поддршка на Европската декларација за развој на производството на соја без ГМО

Расте откупната цена на тутунот, се интензивираат инвестициите во тутунската индустрија

Расте откупната цена на тутунот, се интензивираат инвестициите во тутунската индустрија

Дали земјоделците должници ќе можат до државни субвенции?

Дали земјоделците должници ќе можат до државни субвенции?