18 Ноември, 2017
0.7807
    ALK 7409.18    0.11%     KMB 2701    -0.03%     MPT 27782.13    -0.78%     STB 934.8    0.37%     TEL 272    -2.82%     TPLF 1656.25    -2.52%

OВАА РАБОТА ИМА ИДНИНА: По глава на жител имаат повеќе кошници од Кина

Објавено во: Агробизнис, Балкан 11 Септември, 2017

Пчеларството во Србија доживува експанзија и на секои 5.9 жители има по една кошница. 

Кина за да се изедначи со Србија потребно е да има уште 220 милиони кошници. 

Оваа земја има 6 милиони кошници за пчели, а Србија 1.2 милиони. 

Пчеларите објаснуваат дека оваа година заедно со 2015 година биле најлоши години за пчеларите за период од 50 години. 

Најпогодени се луѓето кои во последните 4 години почнале да се занимаваат со оваа дејност. 

Српските пчелари оваа година имаат во просек 5 до 7 килограми мед по кошница. 

Можеби ќе ве интересира

Николовски: За развојот на земјоделството, клучна е улогата на владините политики за забрзување на евроинтеграцискиот процес

Николовски: За развојот на земјоделството, клучна е улогата на владините политики за забрзување на евроинтеграцискиот процес

Владата донесе пакет одлуки за секторот земјоделство

Владата донесе пакет одлуки за секторот земјоделство

Николовски во Јахорина ќе учествува на 11-от годишен состанок на министрите за земјоделство од ЈИЕ

Николовски во Јахорина ќе учествува на 11-от годишен состанок на министрите за земјоделство од ЈИЕ

Интервју Кирил Станкоски: Оваа година може да очекуваме добар род и реколта со квалитетен тутун

Интервју Кирил Станкоски: Оваа година може да очекуваме добар род и реколта со квалитетен тутун

Македонија и Чешка ќе работат на унапредување на трговијата со земјоделско-прехрамбени производи

Македонија и Чешка ќе работат на унапредување на трговијата со земјоделско-прехрамбени производи