24 Јануари, 2018
0.3407

Рама: Македонија да го продолжи автопатот од Тирана до Дебар

Објавено во: Балкан 12 Ноември, 2017

Албанскиот премиер Еди Рама на заедничката седница меѓу владите на Албанија и на Македонија што ќе се одржи во Поградец ќе побара од Македонија да ја продолжи изградбата на автопатот „Арбери“ кој ќе се протега од Тирана до Дебар.

Изградбата на патот „Aрбери“ во должина од 72 километра, додаде, официјално ќе почне следната година. Патот за околу 100 километри ќе го скрати растојанието од Тирана до Дебар.

- На состанокот со македонскиот премиер во октомври, беше договорено да се одржи заедничка владина седница во Поградец на која ќе одлучиме дека е неопходно и македонската страна да го заврши патот „Арбери“ од другата страна. Ќе го приближиме Дебар со Тирана. Тоа е многу пократок пат кој ќе реши голем проблем - рече албанскиот премиер.

Патот, потенцира, не поврзува само една област со друга, туку е стратешки за развој на економијата, вработувањето и туризмот.

- Патот „Арбeри" има за цел да создаде економски коридор со Македонија, преку Дебар и да го направи пристаништето во Драч подостапно - потенцира Рама.

Градежните работи на патот „Арбери“ се очекува да траат 44 месеци. 


Можеби ќе ве интересира

На лидерска средба ќе се дискутира за името

На лидерска средба ќе се дискутира за името

Бугаринот за кој се тврдеше дека го „врбувал“ Љубчо Георгиевски доби 15 години затвор

Бугаринот за кој се тврдеше дека го „врбувал“ Љубчо Георгиевски доби 15 години затвор

Скурлетис: Независни Грци да бидат внимателни во своите постапки

Скурлетис: Независни Грци да бидат внимателни во своите постапки

(ВИДЕО) Во Солун за малку ќе линчуваа поранешен министер кого го сметаат за предавник

(ВИДЕО) Во Солун за малку ќе линчуваа поранешен министер кого го сметаат за предавник

Бутарис: Разочаран сум што 25 години не преземање ништо нe не натераа да размислуваме поинаку

Бутарис: Разочаран сум што 25 години не преземање ништо нe не натераа да размислуваме поинаку

Веселин Иванов: Бугарија не може да има улога на медијатор за името

Веселин Иванов: Бугарија не може да има улога на медијатор за името

ГРЦИТЕ НЕ ОТСТАПУВААТ: Протестот наместо во Атина ќе биде во Пиреја

ГРЦИТЕ НЕ ОТСТАПУВААТ: Протестот наместо во Атина ќе биде во Пиреја

Грците најавуваат нов протест за името Македонија, овој пат во Атина

Грците најавуваат нов протест за името Македонија, овој пат во Атина

Дачиќ ја нарече Македонија Скопје?

Дачиќ ја нарече Македонија Скопје?