17 Декември, 2017
0.4254
    ALK 7304.71    0%     CEVI 1144    0%     GRNT 762.38    0.86%     KJUBI 1400    0%     KMB 2700    0.01%     OHB 4767.86    -0.67%     RMDEN15 95.1    0.11%     RZUS 107.89    1.78%     STB 910    -1.09%     STIL 127    -2.31%     TNB 13100    0%     TPLF 1500    -1.69%     UNI 1870    -1.03%     ZILU 151    -2.58%

Родова еднаквост во справувањето со климатските ризици и прилагодување на климатските промени

Објавено во: Мои пари 05 Декември, 2017

Предизвиците и можностите за улогата на жените и мажите во соочувањето со последиците од климатските промени се во фокус на Првата регионална работилница за родова еднаквост во креирањето политики за справување со климатските процеси, што се одржува денеска и утре во Скопје.

Политиките за климатски промени на секоја земја треба да ја земат предвид различната улога на жените и мажите во градењето на отпорноста на заедницата на климатските промени.

„Во оваа насока потребна е обука, подигање на свеста на национално ниво преку процеси на комуникација организирани на национално ниво, со цел да се обезбеди еднаков ангажман на жените и мажите во донесувањето на одлуки во креирањето политики и справувањето со последиците од климатските промени“, рече Анита Коџоман од Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП).

Различната ранливост на климатските ризици и начин на прилагодување бара различна ангажираност на жените и мажите во справувањето со и адаптација кон климатските промени и давање на одговор на следните прашања: Како климатските промени влијаат на мажите, а како на жените во секторите енергија, земјоделство, справување со отпадот како и различниот тип ранливост од климатски ризици и начините за адаптација на климатските промени. На пример, во анализите на поплавите од минатите години во некои од земјите од Западен Балкан нема податоци за најранливите категории или на кој начин биле погодени од поплавите на Балканот мажите, на кој жените.

„Одговорите на овие прашања ќе не доведат и до посоодветни мерки од националните институции кои ќе влијаат на создавање поодржлив систем за справување со климатските промени“, рече Дамиано Боргоњо, координатор на Глобалната програма за поддршка (GSP) на националните планови за климатски промени.

Како што беше истакнато на работилницата, националните планови на секоја земја треба да поддржат активности за поголемо вклучување на жените во донесувањето одлуки, обука, едукација, подигање на јавната свест, пристап до информации од јавен карактер со цел зајакнување на капацитетите на национално ниво за интегриран, родово балансиран одговор на климатските промени.

Во рамки на оваа работилница, секоја држава ќе подготви акциски планови за вклучување на родовиот аспект во климатските промени, а на регионално ниво ќе биде донесен план за заедничките активности на земјите од западен Балкан.

На првата регионална работилница од ваков карактер што се одржува во Скопје во организација на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) учествуваат претставници на министерствата одговорни за климатски промени и родови прашања и специјалисти за климатски промени од регионот на Западен Балкан, претставници на канцелариите на УНДП од регионот и од Либан, како и експерти за родови прасшања од Секретаријатото на Конвенцијата за климатски проемени во Бон, и секторот за родови прашања на УНДП во Њујорк.

Можеби ќе ве интересира

Прилепска Пиварница со „Посебно признание“ од Црвениот крст за поддршка на целите на организацијата

Прилепска Пиварница со „Посебно признание“ од Црвениот крст за поддршка на целите на организацијата

УНИКАТНО ОСВЕТЛУВАЊЕ НА НОВОГОДИШНАТА ЕЛКА ВО СКОПЈЕ СИТИ МОЛ

УНИКАТНО ОСВЕТЛУВАЊЕ НА НОВОГОДИШНАТА ЕЛКА ВО СКОПЈЕ СИТИ МОЛ

Пристигнати 30 проектни предлози на јавинот повик за финансирање на проекти за намалување на загадувањето на воздухот „О2 предизвик“

Пристигнати 30 проектни предлози на јавинот повик за финансирање на проекти за намалување на загадувањето на воздухот „О2 предизвик“

“За чист град пазари со Mastercard на Охридска банка Сосиете Женерал”

“За чист град пазари со Mastercard на Охридска банка Сосиете Женерал”

Презентација на бизнис идеите на учесниците во CEED HUB Скопје

Презентација на бизнис идеите на учесниците во CEED HUB Скопје

ИЛИРИКА ЈА ПРЕЗЕМА ДЕЈНОСТА ОД БЕЛГРАДСКИОТ WISE БРОКЕР

ИЛИРИКА ЈА ПРЕЗЕМА ДЕЈНОСТА ОД БЕЛГРАДСКИОТ WISE БРОКЕР

Иновативен камп за поттикнување претприемнички дух кај младите

Иновативен камп за поттикнување претприемнички дух кај младите

Заедничка хуманитарна акција на „Тиквеш“ и посетителите на Фестивалот на младо вино 2017

Заедничка хуманитарна акција на „Тиквеш“ и посетителите на Фестивалот на младо вино 2017

НОВИОТ КОМПАКТЕН SUV CITROËN C3 AIRCROSS ЈА ДОБИ НАГРАДАТА AUTOBEST 2018

НОВИОТ КОМПАКТЕН SUV CITROËN C3 AIRCROSS ЈА ДОБИ НАГРАДАТА AUTOBEST 2018