24 Октомври, 2017
0.4397

ШЕФ НАФТАШ: Нафтата нема да излезе од мода преку ноќ

Објавено во: Анализа 30 Јули, 2017

Побарувачката за нафта би можела да почне да паѓа за околу 10 години, вели директорот на компанијата Шел.

Побарувачката за нафта би можела да биде на максимум до крајот на 2020 година или во почетокот на нејзините триесети години во најдобар случај, и тоа доколку технологијата и политиката брзо се развиваат, изјавил Бен ван Берден.

Според негови зборови, за намалување на обемот на потрошувачка на нафта, во наредните 10 години, ќе бидат потребни политиката и технологијата брзо да се развиваат како би се забрзал преминот на почиста енергија, рекол тој.

Сепак, мисли дека нафтата нема да излезе од мода преку ноќ.

„Дури и во најлошо сценарио, во кое политиката навистина работи во најдобар интерес, каде технологијата во голема мерка олеснува, нема да дојде до значајно намалување на побарувачката за нафта одеднаш, дури и ако тоа се случи, нафтата нема да излезе од мода преку ноќ“, рекол тој.

Неговиот став побарувачката за нафтени деривати да престане така брзо, е посериозна во однос на други анализи.

БП прогнозира дека побарувачката за нафта нагло би можела да почне да паѓа околу 2035 година.

Меѓународната агенција за енергетика не го гледа тоа сценарио се до 2040 година, дури и под претпоставка дека нациите ширум светот ги почитуваат најавените “цели и намери“ како би ги ограничиле емисиите на штетни гасови и да генерираат повеќе енергија од обновливи извори.

Можеби ќе ве интересира

Посета на „Тигрите“ му донесе тешки обвинувања на ДУИ

Посета на „Тигрите“ му донесе тешки обвинувања на ДУИ

Заев „растура“ на митинзи, Груевски само три пати се појави

Заев „растура“ на митинзи, Груевски само три пати се појави

СДСМ се воздржа и го испочитува денот на „ВМРО“, но за последен пат?

СДСМ се воздржа и го испочитува денот на „ВМРО“, но за последен пат?

„Бегаат“ од Влада, а пуштаат спинови за нови министри

„Бегаат“ од Влада, а пуштаат спинови за нови министри

Ахмети и Тачи од „смртни“ непријатели до нови партнери?

Ахмети и Тачи од „смртни“ непријатели до нови партнери?

ИЗБОРЕН ИНЖЕНЕРИНГ е изговорот на лојалистите на Груевски кои имаат јавен крах

ИЗБОРЕН ИНЖЕНЕРИНГ е изговорот на лојалистите на Груевски кои имаат јавен крах

Можат ли БЕСА и Алијансата да му го „загорчат“ вториот круг на Ахмети?

Можат ли БЕСА и Алијансата да му го „загорчат“ вториот круг на Ахмети?

Во кои скопски општини продолжува битката меѓу СДСМ и ДПМНЕ?

Во кои скопски општини продолжува битката меѓу СДСМ и ДПМНЕ?

Им смета што Миликије е од СДСМ, ама не и кога добиваат поддршка за Чаир, Тетово, Гостивар

Им смета што Миликије е од СДСМ, ама не и кога добиваат поддршка за Чаир, Тетово, Гостивар