23 Јануари, 2018
0.3875

Што се случи со германската економија во 2017 година?

Објавено во: Економија 11 Јануари, 2018

Германија важи за економскиот мотор на Европската унија. 

БДП на земјата  лани порасна за 2,2% во спредба со 1,9% претходната година. Ова е најголем раст од 2011 година. Ниските каматни стапки, релативно евтиното евро и зголемената домашна приватна потрошувачка, се фактори кои доведоа до ваков раст.

Според  германскиот Завод за статистика, инвестициите и потрошувачката, но и градежништвото, даваат најголем придонес за раст. Трошењето на Владата расте со побавно темпо. Лани вишокот на трговското салдо се зголемило и  придонело за поголем БДП, додека една година порано тоа се намали.

Германија во 2017 година имаше и рекорден буџетски вишок, според одделни владини податоци. По неколку години борење со хроничен дефицит, Владата успеа да ја зголеми состојбата на плус 38,4 милијарди евра, што е 1,2% од БДП.

Ова е четврта година по ред на вишок и е најголема од досегашното обединување на Германија.

Можеби ќе ве интересира

Џабе дипломи и вештини кога еден копирант зема двојно повеќе од просечен млад човек

Џабе дипломи и вештини кога еден копирант зема двојно повеќе од просечен млад човек

Со каква прогноза излезе ММФ за глобалниот економски раст?

Со каква прогноза излезе ММФ за глобалниот економски раст?

ПОЛНЕТЕ РЕЗЕРВОАРИТЕ: Нов скок на цената на нафтените деривати

ПОЛНЕТЕ РЕЗЕРВОАРИТЕ: Нов скок на цената на нафтените деривати

Стартува Светскиот економски форум, следете во живо со специјална алатка

Стартува Светскиот економски форум, следете во живо со специјална алатка

Италијанци со супер-компјутер ќе откриваат нафта

Италијанци со супер-компјутер ќе откриваат нафта

Виза не го признава Биткоинот

Виза не го признава Биткоинот

ДОСИЕ СУБВЕНЦИИ: Жирито одобрило над 30.000 евра за Цеки и „Силви бенд“

ДОСИЕ СУБВЕНЦИИ: Жирито одобрило над 30.000 евра за Цеки и „Силви бенд“

Ќе се зголемат црните трансфери на пари ако се оданочи брзиот трансфер

Ќе се зголемат црните трансфери на пари ако се оданочи брзиот трансфер

Каков преседан направи РКЕ од кој може да учат Собранието, Владата и министерствата?

Каков преседан направи РКЕ од кој може да учат Собранието, Владата и министерствата?