21 Ноември, 2017
0.3484
    BESK 10300    0%     FERS 57750    -2.94%     MPT 26800    -0.74%     OHB 4851.54    -0.17%     REPL 54800    0.37%     STBP 600    -0.17%     TETE 1938    4.76%     TNB 13500    -0.01%     UNI 1905    0%

Скапиот долар и политичката несигурност-главни кочници за посилен глобален раст

Објавено во: Анализа 08 Март, 2017

Глобалната економија ќе добие постепенa брзина во оваа и наредната година благодарение на фискалните стимулации во водечките економии.

Заканата за ризици поврзани со финансиската ранливост, политичката несигурност, економскиот национализам и разлики во политиките спроведени од централните банки, сепак може да излета од шините на тоа обновување, се наведува во извештајот на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД).

Базираната  во Париз организација продолжува да очекува проширување на светската економија со 3,3% оваа година (по раст од 3 отсто во 2016 година) и забрзување на растот до 3,6% во 2018 година - без промена во однос на нејзините претходни проценки направени во минатиот ноември.

ОЕЦД сепак, предупреди дека прекинување на врската помеѓу финансиските пазари и економски фундаменти, потенцијалната пазарна нестабилност, финансиската ранливост и политичката несигурност, можат да доведат до неуспех на ова скромно економско заздравување.

Според главниот економист на организацијата - Кетрин Ман, финансиските пазари почнаа да се оттргнуваат од економската реалност, а неодамнешното поскапување на американските акции и на останатите финансиски средства не одговара на уште послаба потрошувачка и бизнис инвестиции.

Со оглед на широко очекуваното стабилно зголемување на американските камати, ОЕЦД укажува дека тоа може да доведе до остри валутни флуктуации. Тоа пак може да ги изложува на ризик должниците од новите пазари кои теглеа во последните години евтини доларски кредити, особено што се однесува за земјите со прекумерни нивоа на задолженост во приватниот сектор, како што е случајот со Кина.

ОЕЦД направи слаба нагорна ревизија на прогнозата за економскиот раст во САД оваа година до 2,4% од 2,3% во ноември, но во исто време се очекува помалку забрзување на американскиот раст во 2018 година година со 2,8% наместо со 3 отсто бидејќи поголемите државни трошоци ќе го компензираат само делумно негативниот ефект од зголемувањето на камати и од силниот долар.

За еврозоната се очекува стабилен економски раст од 1,6% во оваа и следната година, откако во ноември ОСИР прогнозира раст од 1,6% во 2017 година и од 1,7% во 2018 година.

Организацијата со седиште во Париз, исто така, очекува дека растечката инфлација во Велика Британија ќе влијае на локалните корисници и ќе ги ограничи бизнис инвестициите, што ќе доведе до забавување на британскиот економски раст до 1,6% во оваа и до 1% во 2018 година. Во претходниот извештај ОЕЦД прогнозира раст на БДП на Велика Британија со 1,2% во 2017 година и со 1% во следната година.

Јапонската економија се очекува да се зголеми со 1.2% во оваа година (при претходна прогноза за раст од 1 отсто), по што растот на БДП сепак ќе се забави до 0,8% во 2018 година (без промена во однос на оценката на организацијата во ноември) .

Според ОЕЦД економијата на Кина ќе се прошири со 6,5% во оваа и со 6.3% во следната година.

Можеби ќе ве интересира

Заев ги игра сите соседи, дали крешендото е решавање на спорот со Грција?

Заев ги игра сите соседи, дали крешендото е решавање на спорот со Грција?

Ќе влезе ли Јовевски во пакет со новите министри во Собрание?

Ќе влезе ли Јовевски во пакет со новите министри во Собрание?

Супер што Владата обезбеди инкубатори, но зошто киксна со самофалбите?

Супер што Владата обезбеди инкубатори, но зошто киксна со самофалбите?