28 Септември, 2016
0.5274
    ALK 5398.25    0.48%     GRNT 527    -2.86%     KMB 2402    0.04%     MPT 24500    0.98%     OKTA 1988    -2.98%     TEL 270    0%

Тројно ќе порасне родот на пченката во Пелагонија и Полог

Објавено во: Агробизнис 23 Април, 2013

Наместо како досега 5 тони по хектар, родот на пченката ќе треба да порасне на 15-17 тони на едн хектар во Полошкиот и Пелагонискиот регион преку системот за наводнување „капка по капка“. Ова е целта на новиот проект на УСАИД во соработка со Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството (АПРЗ) од Битола.

Според најавите, проектот ќе трае 4 години и според директорот на Агенцијата за развој на земјоделството, Јордан Кузмановски, треба да доведе од експанзија на малите бизниси и развојот на земјоделството.

„Ги охрабруваме земјоделците со стекнување на знаењата од овој проект да го зголемат квалитетот и квантитетот на своите приноси. Планираните активности најпрво ќе се реализираат во Полошкиот и Пелагонискиот регион за што се пријавени 44 одгледувачи на пченка, а наскоро со нив ќе бидат опфатени и другите региони во државата“, рече Кузмановски.

Проектот на УСАИД ќе ја поддржи советничката мрежа на Агенцијата за промоција на добрите земјоделски практики, вклучувајќи ги и модерните постапки, како и соодветната употреба на регистрираните агрохемикалии преку тренинзи и теренски надзор.

Системот „капка по капка“ за производство на пченка е ефикасен и економичен метод чија инвестиција се враќа брзо бидејќи приносите ќе се зголемат двојно истакнаа денеска од УСАИД.

Можеби ќе ве интересира

Скисели откупот на грозје, не помагаат ни субвенции

Скисели откупот на грозје, не помагаат ни субвенции

Николовски бара од Владата пласман за јаболкото

Николовски бара од Владата пласман за јаболкото

Ја напуштил фотелјата - сега бара работници

Ја напуштил фотелјата - сега бара работници

Стартува бербата на јаболкото во Ресен

Стартува бербата на јаболкото во Ресен

Медот носи добра заработка ама и многу работа

Медот носи добра заработка ама и многу работа

Штом го купи Монсанто-ја крена профитната маржа до небо!

Штом го купи Монсанто-ја крена профитната маржа до небо!

МЗСШВ: Со субвенциите се стабилизира откупот на грозје

МЗСШВ: Со субвенциите се стабилизира откупот на грозје

Пчеларите бараат повеќе субвенции и брендирање на македонскиот мед

Пчеларите бараат повеќе субвенции и брендирање на македонскиот мед

Почвата и родот уништени: Мисли ли некој од што ќе живеат земјоделците во Стајковци?

Почвата и родот уништени: Мисли ли некој од што ќе живеат земјоделците во Стајковци?