24 Октомври, 2017
0.3688

Уште Зврлевски да биде сменет па ќе „тргне“ со реформите

Објавено во: Анализа 28 Јули, 2017

Јавниот обвинител Марко Зврлевски наместо да биде разрешен во брза и ефикасна собраниска процедура својот мандат продолжи да го извршува речиси цел месец повеќе. Денес треба да продолжи собраниската седница на која ќе се дебатира неговото разрешување но, можни се нови и дополнителни одложувања доколку пратениците на опозицијата се решат на бескрајни реплики и контра реплики. 

Токму останувањето на Зврлевски на чело на Јавното обвинителство на Република Македонија се смета за голем застој и на отпочнувањето на реформите во правосудството бидејќи за сегашната власт тој е еден од главните виновници за партиски влијанија и непостоење на правдата.

- Реформите во судството не можат воопшто да почнат ако Марко Зврлевски бесконечно и безобразно им пркоси на државата и општеството, изјави вчера премиерот Зоран Заев. 

Новата власт секако, на располагање има многу повеќе инструменти на располагање доколку сака вистински реформи во правосудството и не може целиот процес на „враќање“ на правдата да зависи само од еден човек, без оглед дали тој навистина работи целосно под партиски команди или не. 

Очигледно е и дека Владата полека се откажува од идејата за генерален реизбор на судиите за што нема да добие поддршка од меѓународната заедница, а досега не достави ниту јасен план како ќе ја постигне посакуваната независност на судиите и јавните обвинители. Чекаме Зврлевски да биде сменет за што можеби ќе бидат потребни неколку денови, па да се избере нов јавен обвинител, па да се донесат негови заменици и итн...Уште колку до вистинските реформи во правосудството останува да видиме.

Можеби ќе ве интересира

Посета на „Тигрите“ му донесе тешки обвинувања на ДУИ

Посета на „Тигрите“ му донесе тешки обвинувања на ДУИ

Заев „растура“ на митинзи, Груевски само три пати се појави

Заев „растура“ на митинзи, Груевски само три пати се појави

СДСМ се воздржа и го испочитува денот на „ВМРО“, но за последен пат?

СДСМ се воздржа и го испочитува денот на „ВМРО“, но за последен пат?

„Бегаат“ од Влада, а пуштаат спинови за нови министри

„Бегаат“ од Влада, а пуштаат спинови за нови министри

Ахмети и Тачи од „смртни“ непријатели до нови партнери?

Ахмети и Тачи од „смртни“ непријатели до нови партнери?

ИЗБОРЕН ИНЖЕНЕРИНГ е изговорот на лојалистите на Груевски кои имаат јавен крах

ИЗБОРЕН ИНЖЕНЕРИНГ е изговорот на лојалистите на Груевски кои имаат јавен крах

Можат ли БЕСА и Алијансата да му го „загорчат“ вториот круг на Ахмети?

Можат ли БЕСА и Алијансата да му го „загорчат“ вториот круг на Ахмети?

Во кои скопски општини продолжува битката меѓу СДСМ и ДПМНЕ?

Во кои скопски општини продолжува битката меѓу СДСМ и ДПМНЕ?

Им смета што Миликије е од СДСМ, ама не и кога добиваат поддршка за Чаир, Тетово, Гостивар

Им смета што Миликије е од СДСМ, ама не и кога добиваат поддршка за Чаир, Тетово, Гостивар