22 Октомври, 2017
0.4133
    ALK 7595.8    0.62%     BESK 11000.07    -0.92%     KMB 2800    -0.01%     MKSD 232    0%     MPT 28032.26    -0.95%     OHB 5367.09    -1.52%     REPL 52500    -0.23%     RZLV 45    0%     RZUS 129    1.57%     SBT 2180    -2.64%     STB 940.91    -0.33%     STBP 680    0%     TEL 274.5    0.92%     TNB 13300    -1.48%     TTK 828    0.12%

Вратениот мандат претседателот Иванов има апсолутна слобода дали пак и на кого ќе го додели

Објавено во: Анализа 30 Јануари, 2017

Во Уставот на Република Македонија претседателот на државата е тој кој по одржаните парламентарни избори најдоцна од 10 дена од конституирање на Собранието го доделува мандатот за формирање на влада. Штом првиот обид на мандатарот Груевски пропадна со непочитување на законскиот рок од 20 дена пропадна вчера на полноќ сега има отворен простор за различни толкувања.

Да потсетиме дека професорот по уставно право Светомир Шкариќ уште во првиот обид кога Иванов му го додели мандатот на Груевски посочи дека го повредил Уставот бидејќи не направил проценка дали навистина може да формира влада, односно дека го нема потребното мнозинство.

„Прет­се­да­те­лот на држа­ва­та тре­ба­ше прво да ут­врди кој мо­же да обез­бе­ди мно­зинство во пар­ла­мен­тот, а по­тоа да го да­де ман­да­тот за фор­ми­ра­ње влада, заш­то во спро­тив­но го крши Уста­вот“, рече тогаш про­фе­со­рот.

Груевски повеќе не е мандатар, но што понатаму е навистина неизвесно бидејќи ќе зависи од самата волја на претседателот Иванов бидејќи тој нема никакви поголеми уставни ограничувања. 

Иванов може мандатот повторно да му го додели на Груевски за тој да се потруди уште еднаш да обезбеди мнозинство во Собранието за формирање влада.

Потоа да го додели на друг мандатар од редовите на ВМРО-ДПМНЕ како партија со најголем број на пратеници. Неофицијално се споменува дека како функционер кој не е осомничен од СЈО, фаворит за нов премиер е Никола Попоски, но и други кадри од ВМРО-ДПМНЕ кои чекаат од „сенка“.

Иванов може и да сочека да се формира неформално мнозинство во собранието и на нивен претставник да му го додели мандатот со што тоа лицето потоа ќе биде премиер и ќе достави предлог за состав на влада што секако собранието и мора да го изгласа, позитивно или не во зависност од убедувањето на пратениците. 

Според професорот Шкариќ во Уставот нема ограничување во поглед на доделувањето на мандатот и во следен обид може да се формира влада, а да не се оди веднаш на распуштање на Собранието. 

„На­ши­от Устав не пред­ви­ду­ва ре­ше­ние што до­кол­ку не се фор­ми­ра влада. Ако ман­да­тот се да­де на вто­ри­от и ако и тој не ус­пее, то­гаш тре­ба да се оди док­рај, а на кра­јот ефек­тот ќе би­де ист, не­ма да има вла­да“ ве­ли Шка­риќ.

Ова се правните претпоставки, но политичките се далеку покомплицирани, ДУИ треба да донесе одлука што сега, коалиција со ВМРО-ДПМНЕ без Груевски можеби, одлука за обид да се коалицира со СДСМ и уште некој партнер, да остави простор за широка или експертска влада, или пак конечно да допринесе да се распишат сосема нови избори. 

Автор: Христијан Станоевиќ

Можеби ќе ве интересира

„Бегаат“ од Влада, а пуштаат спинови за нови министри

„Бегаат“ од Влада, а пуштаат спинови за нови министри

Ахмети и Тачи од „смртни“ непријатели до нови партнери?

Ахмети и Тачи од „смртни“ непријатели до нови партнери?

ИЗБОРЕН ИНЖЕНЕРИНГ е изговорот на лојалистите на Груевски кои имаат јавен крах

ИЗБОРЕН ИНЖЕНЕРИНГ е изговорот на лојалистите на Груевски кои имаат јавен крах

Можат ли БЕСА и Алијансата да му го „загорчат“ вториот круг на Ахмети?

Можат ли БЕСА и Алијансата да му го „загорчат“ вториот круг на Ахмети?

Во кои скопски општини продолжува битката меѓу СДСМ и ДПМНЕ?

Во кои скопски општини продолжува битката меѓу СДСМ и ДПМНЕ?

Им смета што Миликије е од СДСМ, ама не и кога добиваат поддршка за Чаир, Тетово, Гостивар

Им смета што Миликије е од СДСМ, ама не и кога добиваат поддршка за Чаир, Тетово, Гостивар

Кога Груевски и ВМРО-ДПМНЕ ќе се соочат со реалноста за негова оставка?

Кога Груевски и ВМРО-ДПМНЕ ќе се соочат со реалноста за негова оставка?

Кој е „херојот“ што го победи Ѕинго во Кратово?

Кој е „херојот“ што го победи Ѕинго во Кратово?

Дали ДУИ има успешен прв круг на изборите?

Дали ДУИ има успешен прв круг на изборите?