28 Јули, 2017
0.1041

ВРЕМЕ Е ЗА „САМ СВОЈ ГАЗДА“: 10 знаци дека треба да почнете да работите за себе

Објавено во: Финансии 17 Јули, 2017

Сите шефови сакаат да вработат амбициозни службеници со врела енергија и многу идеи. На теорија. Во пракса, понекогаш се случува „началниците“ да се плашат од такви луѓе, бидејќи ги чувствуваат како конкуренција за сопствената фотелја. Но можете ли да ја менувате работата секој пат кога некој ќе ви го одредат за закана? Ова не е рационално решение. Подобро замислете се дали ќе биде можеби подобро да почнете да работите за себе, пишува Forbes. Еве кои се знаците дека времето за тоа е дојдено.

1. Можете да постигнете повеќе отколку што ви овозможува сегашната работа, бидејќи квалификациите и компетенциите ви се протегаат надвор од неа.

2. Имате одлични идеи, но одредени политики на компанијата ви пречат да ги реализирате.

3. Молчите на состаноци, бидејќи знаете дека премногу ентузијазам може да вознемири некого.

4. Сонувате за големите работи кои можете да ги направите - и не гледате начин да ги упатите на сегашната работа.

5. Блиски и пријателите ве советуваат да го напуштите работното место и да се обидете да создадете свој бизнис.

6. Работите најдобро кога не сте во канцеларијата - ви текнуваат одлични идеи под туш или додека патувате кон дома.

7. Постојано мислите: "Би можел / можела да го направам тоа подобро" за различни нешта во работата.

8. Имате полн тефтер со планови, шеми и визии, но не и можност да ги претворите во реалност.

9. Се почесто се прашувате дали платата ви ја оправдува смртта на мозочните клетки, која си предизвикувате на работа.

10. Не поднесувате корпоративни правила. Сфаќате дека ќе можете да се ослободите, ако не сте толку ограничени.

Ако овие знаци се валидни за ситуацијата во која сте, не се плашете - тоа е можност! Направете си детален план и одете смело напред кон сопствениот бизнис.

Можеби ќе ве интересира

НИКОГАШ НЕ Е ДОЦНА: Успешни претприемачи кои бизнис почнале после 35 години

НИКОГАШ НЕ Е ДОЦНА: Успешни претприемачи кои бизнис почнале после 35 години

Во една реченица рекол се: Инвестира во стартапи и има совет за сите кои сонуваат за својот бизнис

Во една реченица рекол се: Инвестира во стартапи и има совет за сите кои сонуваат за својот бизнис

Чесите молат, им требаат работници

Чесите молат, им требаат работници

Што се содржи договорот со Бугарија?

Што се содржи договорот со Бугарија?

ТРИЈАТ РАЦЕ: Во овој град платите имаат висок скок

ТРИЈАТ РАЦЕ: Во овој град платите имаат висок скок

ШАНСА ЗА РАБОТА: Ќе бараат над 637.000 пилоти

ШАНСА ЗА РАБОТА: Ќе бараат над 637.000 пилоти

Најпродуктивни економии во светот: Овие нации прават најмногу пари за најкратко време

Најпродуктивни економии во светот: Овие нации прават најмногу пари за најкратко време

Милионер дава десет совети за богатство

Милионер дава десет совети за богатство

ПРЕТПРИЕМАЧ РАСКАЖУВА: За бизнис е потребна просторија, компјутер и неколку стотини евра

ПРЕТПРИЕМАЧ РАСКАЖУВА: За бизнис е потребна просторија, компјутер и неколку стотини евра