07 Декември, 2019
0.0323

Африканска свинска чума потврдена во Србија

Објавено во: Балкан 14 Август, 2019

 Африканска свинска чума потврдена во Србија

Во соседна Србија е потврден дека има Африканска свинска чума. Резултатите од Мадрид се вратија и потврдуваат дека оваа болест е присута и на територијата на Србија.

Во околината на Младеновац е појавена болеста, изјави министерот за земјоделство на Србија, Бранислав Недимовиќ, потенцирајќи дека се превземени сите превентивни мерки за да се спречи ширењето на вирусот.

Тој прецизираше дека вирусот, за кој нема вакцина како превентивна мерка, се појавил на три пункта во три села во близина на Младеновац и дека е донесена одлука да се прогласи заразена област околу Младеновац во радиус од три километри, пренесуваат медиумите од регионот.

Тој изјави дека белградскиот институт за ветеринарна наука идентификувал фокусна точка во селото Рабровац и дека врз основа на тоа, сите натамошни чекори и превентивни мерки биле преземени пред 15 дена кога се појавило сомневање.

„За жал, после две години борба со африканската свинска чума, да не дојде во Србија, сега можам да потврдам дека, врз основа на резултатите од лабораторијата во Мадрид, имаме потврдена африканска свинска треска во три села околу Младеновац“, речеНедимовиќ за Танјуг.

Тој објасни дека вирусот африканска свинска чума ги напаѓаа свињите и дивитесвињи, но дека нема опасност за луѓето.

„ Ова е сериозен проблем, пред сè за целата индустрија за свињи“, рече министерот.

Министерот рече дека ќе биде забрането да се чуваат свињи на отворено за да не се пренесе зараза.

„Она што се случи во Младеновац е микро случај“, рече Недимовиќ, потенцирајќи дека превенцијата сега е најважна.

Тој истакна дека биле преземени сите превентивни мерки за да се спречи ширењето на инфекцијата.


Можеби ќе ве интересира

(ВИДЕО) Децата кои скокнаа од балкон при земјотресот Рама ги запозна со нивните идоли

(ВИДЕО) Децата кои скокнаа од балкон при земјотресот Рама ги запозна со нивните идоли

(ФОТО) ТЛОТО НЕ СЕ СМИРУВА: Се стресе цела БиХ

(ФОТО) ТЛОТО НЕ СЕ СМИРУВА: Се стресе цела БиХ

СЕРИЈАТА ЗЕМЈОТРЕСИ НЕ ПРЕСТАНУВА: 4,5 по Рихтер го испаничија Крит, се скокало наоколу

СЕРИЈАТА ЗЕМЈОТРЕСИ НЕ ПРЕСТАНУВА: 4,5 по Рихтер го испаничија Крит, се скокало наоколу

(ФОТО) Популарно грчко летувалиште како во бајка покриено од снег

(ФОТО) Популарно грчко летувалиште како во бајка покриено од снег

ЕДЕН ОД НАЈГОЛЕМИТЕ ПРОБЛЕМИ ВО АЛБАНИЈА: Зошто зградите од земјотресот се урнаа како кула од карти?

ЕДЕН ОД НАЈГОЛЕМИТЕ ПРОБЛЕМИ ВО АЛБАНИЈА: Зошто зградите од земјотресот се урнаа како кула од карти?

Во рок од десетина минути два земјотреси ја стресоа Албанија

Во рок од десетина минути два земјотреси ја стресоа Албанија

Која балканска престолнина денеска е најзагадена?

Која балканска престолнина денеска е најзагадена?

ВРАТЕТЕ ГИ ЛУЃЕТО ОД КОСОВО - Еди Рама со итен повик до министрите

ВРАТЕТЕ ГИ ЛУЃЕТО ОД КОСОВО - Еди Рама со итен повик до министрите

ПУТИН МУ ЗГРМЕ НА БОРИСОВ: „Ќе ја заобиколиме Бугарија лесно ако го одложуваш намерно Турски тек“

ПУТИН МУ ЗГРМЕ НА БОРИСОВ: „Ќе ја заобиколиме Бугарија лесно ако го одложуваш намерно Турски тек“