04 Август, 2020
0.0415

Како да тргувате со цената на акциите: Бесплатен водич чекор по чекор

Објавено во: Мои пари 14 Јули, 2020

Кога инвеститорите ги разгледуваат финансиските извештаји на компаниите, обично секогаш се земаат во предвид три фактори. Тоа се заработки по акции (eng. заработки по акција, односно скратено EPS), остварени приходи и прогнози на аналитичарите.

Fotrade, за сите кои што се заинтересрани да научат како да тргуваат со цените на акциите на онлајн берза (таканаречени финансиски догвори за разлика во цената, англ. ЦФД) или едноставно сакаат да го прошират своето знаење, припреми бесплатен водич “Како да тргувате со цената на акциите”. Водичот е прилагоден на сите нивоа на знаења и можете да го преземете преку линот подолу.

Бесплатен водич “Како да тргувате со цената на акциите” преземете овдека.

Не е толку важно да разберете како се доаѓа до заработката по акција, профит и прогнозата на аналитичарите, ниту да ги знаете другите особености и пресметки. Клучна работа е да ги споредите (официјално) објавените резултати со очекувањата на аналитичарите. Ако заработката по акција или профитот се пониски од очекувањата на аналитичарите, акцијата на компанијата која ги објавила финансиските резултати веројатно ќе изгуби од својата вредност.  Од друга страна, резултати подобри од очекувањата можат да поттикнат раст на цената на акцијата.

Прогнозите на аналитичарите за идното движење на цената се исто така од големо значење. Прогнозата се однесува на деловната цел која компанијата сака да ја постигне и сугерира во која мера ќе биде успешна во иднина. Со самото тоа, ако некоја компанија објави неочекувано висока заработка по акција и профит, но прогнозата е песимистичка, сепак цената на нејзината акција, ќе има тенденција на пад.

Бесплатен водич “Како да тргувате со цената на акциите” преземете овдека.

Извор: Bloomberg

Можноста за остварување на профит, за време на вршењето трансакции на OTC пазарот на валутни деривати не исклучиво се подразбира и можност за настанување на загуби. Вршењето на трансакции може да доведе до загуба на еден дел или на целокупниот вложен капитал. Пред започнувањето на тргувањето, погрижете да ги разберете пропратните ризици и да ги совладате вештините кои се потребни за вложување. Информациите на оваа страница не се наменети за жителите на САД или Белгија и не се наменети да бидат дистрибуирани или употребени од било кое лице, во било која земја или јурисдикција каде што таквата дистрибуција или употреба не е во согласност со локалните закони или регулативи.


Можеби ќе ве интересира

Првото издание на Flipbook Film Festival ќе се одржи од 7 до 9 август 2020 година во МКЦ

Првото издание на Flipbook Film Festival ќе се одржи од 7 до 9 август 2020 година во МКЦ

Извлечен среќниот добитник на автомобилот пежо 208 во големата наградна игра на Веро

Извлечен среќниот добитник на автомобилот пежо 208 во големата наградна игра на Веро

Една шолја какао на ден: Благодет за целиот организам

Една шолја какао на ден: Благодет за целиот организам

Кроација Oсигурување AД - Друштво за неживотно осигурување се закити со меѓународен Сертификат за квалитетно управување

Кроација Oсигурување AД - Друштво за неживотно осигурување се закити со меѓународен Сертификат за квалитетно управување

Намалување што не се пропушта: До -70% на колекција пролет/лето ‘20!

Намалување што не се пропушта: До -70% на колекција пролет/лето ‘20!

Зошто да се одлучите за премиум систем за греење и ладење?

Зошто да се одлучите за премиум систем за греење и ладење?

Македонската сликовница „Џиновска продавница за фантазии“ на Бистра Георгиева објавена во Шпанија

Македонската сликовница „Џиновска продавница за фантазии“ на Бистра Георгиева објавена во Шпанија

Синдициран заем од 72 милиони евра за финансирање на изградбата на East Gate Mall во Скопје

Синдициран заем од 72 милиони евра за финансирање на изградбата на East Gate Mall во Скопје

45 години икона: Porsche 911 Turbo

45 години икона: Porsche 911 Turbo