27 Мај, 2022
0.0255

ДЕЛОВНИТЕ ТУРИСТИ СЕ ВРАЌААТ – како да се зголеми бројот на ноќевања останува предизвик

Објавено во: Економија 13 Мај, 2022

Високите сметки за електрична енергија, но и неизвесноста од постојаниот раст на цените на храната можат да бидат „кочница“ за претстојната туристичка сезона, но и покрај проблемите се очекува зголемен број посетители.

Од почетокот на годинава заводот за статистика регистрира зголемен број на туристи во земјава, при што е регистриран раст од  дури 45,9 проценти во споредба со првиот квартал претходната година. Кај ноќевањата, за периодот јануари – март 2022 година во однос на истиот период претходната година има зголемување за 41,6 отсто, а значителен раст од 67 проценти има кај странските туристи.

-  Туристи ќе имаме во текот на претстојната сезона со сигурност, но колкав ќе биде одзивот ќе видиме. Очекувано е да имаме и поголем број посетители во споредба со претходната година, но не очекувам дека ќе ги дотигнеме бројките од пред пандемијата. Растот на бројот на туристи од почетокот на годинава е очекуван, но мора да имаме предвид дека по остриот пад од пандемијата сега секое зголемување на бројот на туристи делува како големо. Позитивно е што се очекуват гости од Полска и од Холандија, а дополнително и нашите најчести посетители, туристите од соседството кои се вообичаено и најбројни во текот на целата година – вели Зоран Николовски, туризмолог.

Нашиот соговорник потенцира оти позитивен ефект врз домашниот туризам може да имаат регионалните тури, во кои се опфатени повеќе држави, и дополнува дека треба да се посвети големо внимание и на привлекување туристи од соседството.

-  Ако успееме да ги вратиме посетителите од соседството ќе имаме доста успешна година. Соседите се на некој начин традиционални, но голем дел од нив доаѓаат и со бизнис цели, или во деловна посета на земјата. Гледаме дека годинава повторно имаме раст токму на посетите од соседството. Во годините пред пандемијата, деловните посети беа доминантни, па имавме поголем број туристи во Скопје, но недостиг кај овие посети е што тие траат кратко, едно до две ноќевања. Додека во туристичките центри имаме туристи кои престојуваат подолг период, од четири ноќевања па нагоре и тие имаат поголем импакт врз економијата. Во најновите бројки се забележува дека годинава имаме раст на ноќевањата во Скопје -  потенцира Николовски.

Иако според Николовски, случувањата во Украина не се голема и директна пречка за развој на туризмот во Македонија и за привлекување гости, сепак вели дека се очекува намалување на туристите од Русија кај соседите, поради што и тие целат кон нови пазари за да привлечат поголема посетеност. Дополнително, нашиот соговорник додава дека поскапувањето на енергенсите станува сериозен предизвик за сите инволвирани во дејноста.

-  Цените за електрична енергија се значително зголемени, поради што голем дел од хотелиерите, но и угостителите се принудени да ги зголемуваат цените и тоа може да се одрази на нашето позиционирање во следниов период. Веќе се забележува раст на цените на хотелските понуди и сместувачки капацитети во соседството, а најверојатно ќе биде неизбежно и кај нас. Случувањата во економијата, поскапувањата на секое поле исто така може да влијаат негативно – посочува Николовски.

Податоците на ДЗС покажуваат оти најголем број на туристи кои ја посетиле Македонија во месец март се од Труција, а веднаш позади нив по бројноста се туристите од соседна Србија. Меѓу останатите земји од каде има најголем број туристи се и нашите соседи Грција, Косово и Албанија и Бугарија. Меѓу земјите од каде има поголем број посетители се и САД и Германија.

Најголем број од ноќевањата во земјва од почетокот на годината до крајот на март биле реализирани во Скопје, по што следуваат езерските места.

Петранка Огнаноска

Можеби ќе ве интересира

Ќе се „заниша“ ли комоцијата на доминантните акционери во 34 компании, при крај е кроењето на законот за „истискување“

Ќе се „заниша“ ли комоцијата на доминантните акционери во 34 компании, при крај е кроењето на законот за „истискување“

ЕСМ не го гаси „Осломеј“, бара 350.000 тони јаглен за термоелектраната.

ЕСМ не го гаси „Осломеј“, бара 350.000 тони јаглен за термоелектраната.

Вкупната стапка на инфлација во скоро 80 земји може да се движи од пет до 10 отсто

Вкупната стапка на инфлација во скоро 80 земји може да се движи од пет до 10 отсто

Нема криза за партиите, си поделија 3,4 милиони евра

Нема криза за партиите, си поделија 3,4 милиони евра

ЈСП објави оглас за 50 возачи

ЈСП објави оглас за 50 возачи

БОНОВИ ЗА ХРАНА ОД 5, 20 И 30 ЕВРА СЕ ДЕЛАТ ВО ФРАНЦУСКИТЕ ГРАДОВИ: Компензација на жителите за високите цени на храната

БОНОВИ ЗА ХРАНА ОД 5, 20 И 30 ЕВРА СЕ ДЕЛАТ ВО ФРАНЦУСКИТЕ ГРАДОВИ: Компензација на жителите за високите цени на храната

Дарко Димовски: Од позајмицата од 900 милиони евра да се зголемат платите во јавниот сектор или штрајк

Дарко Димовски: Од позајмицата од 900 милиони евра да се зголемат платите во јавниот сектор или штрајк

ТРКАЛЕЗНА МАСА НА ТЕМА: „РАНИ ЗНАЦИ НА ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА НАСТАНУВАЊЕ НА ИНСОЛВЕНТНОСТ НА ФИРМИТЕ”

ТРКАЛЕЗНА МАСА НА ТЕМА: „РАНИ ЗНАЦИ НА ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА НАСТАНУВАЊЕ НА ИНСОЛВЕНТНОСТ НА ФИРМИТЕ”

ТУРСКАТА ЛИРА НА МИНИМУМ СПРЕМА ДОЛАРОТ: Голема загриженост за глобалниот економски раст

ТУРСКАТА ЛИРА НА МИНИМУМ СПРЕМА ДОЛАРОТ: Голема загриженост за глобалниот економски раст