30 Ноември, 2020
0.0212

188 амандмани на ребалансот, толку поднесе ВМРО-ДПМНЕ

Објавено во: Економија 29 Октомври, 2020

ВМРО-ДПМНЕ поднесе 188 амандмани на ребалансот, за да се спречи загадувањето и да се стимулираат капитални инвестиции.

Државата е задолжена за нова 1 милијарда за скоро десет месеци, долгот е на историско највисоко ниво, имаме 40.000 нови невработени, а Зоран Заев се расфрла со парите на граѓаните, изјави пратеникот од ВМРО- ДПМНЕ Бојан Стојаноски.

„Власта предвидува мерка за тим билдинг, која влегува како основ за даночно олеснување на фирмите, и тоа во сред пандемија! Има ли пилот во авионот наречен влада?! Наместо да инвестираме во проекти и мерки кои ќе обезбедат нови работни места владата ќе ги потроши парите за давање на едномесечен паушал во стилот на изборен поткуп кој го спроведоа пред изборите. Зоран Заев не ги применил ниту основните постулати на ММФ, според кои од економска криза може само да се извлече со капитални проекти и вложувања, но наместо капитални инвестиции се зголемуваат ставките за набавка на мебел и привремени вработувања. Но тоа не е за изненадување од влада која дава пари за дресирање на магариња, а илјадници деца немаат лап топ компјутери за следење на настава“, рече Стојаноски.

Вели дека целосно непланскиот буџет проектира минус од 8.5 отсто од бруто домашниот производ и дупка која е 920 милиони евра. 

Наведува дека тоа се пари кои се покриваат од задолжувања, а тоа значи дека долгот расте и ќе расте, без притоа да се создадат работи кои ќе имаат додадена вредност.

Можеби ќе ве интересира

Доларот паѓа, повеќе не е водечка валута во светот

Доларот паѓа, повеќе не е водечка валута во светот

НОВИ 15.000 ЛУЃЕ БЕЗ РАБОТА: Зошто се зголеми невработеноста?

НОВИ 15.000 ЛУЃЕ БЕЗ РАБОТА: Зошто се зголеми невработеноста?

Јагнешко, ајвар, сирење од Македонија во маркетите Лулу во Катар

Јагнешко, ајвар, сирење од Македонија во маркетите Лулу во Катар

Точете пред полноќ: Поскапуваат бензините и дизелот

Точете пред полноќ: Поскапуваат бензините и дизелот

Петто годишно истражување за бизнис опкружувањето - Бидете дел од најголемата проценка на бизнис средината

Петто годишно истражување за бизнис опкружувањето - Бидете дел од најголемата проценка на бизнис средината

Крешник Бектеши: Трговците на мало ќе работат в недела, а ќе има измени за тие на големо

Крешник Бектеши: Трговците на мало ќе работат в недела, а ќе има измени за тие на големо

Антикорупциска утврди судир на интереси кај членот на РКЕ Атанаско Тунески

Антикорупциска утврди судир на интереси кај членот на РКЕ Атанаско Тунески

Оштетени штедачи на Еуростандард банка: Ултраризични кредити се делени на вересија

Оштетени штедачи на Еуростандард банка: Ултраризични кредити се делени на вересија

Кој добил картичка „Купувам домашно“, сега нема да добие 6.000 денари на сметка

Кој добил картичка „Купувам домашно“, сега нема да добие 6.000 денари на сметка