26 Јули, 2021
0.0185

5G ќе ја зголеми потрошувачката на мобилни податоци за четири пати до 2026 година

Објавено во: Мои пари 21 Јули, 2021

Со масовното усвојување на 5G технологијата, глобалната потрошувачка на мобилни податоци треба да експлодира во следните години. Од просечни 9 GB месечно по лице во 2020 година, мобилниот сообраќај се очекува да се искачи на 35 GB до 2026 година.

Според најновиот извештај за мобилност на Ericsson, секој ден во светот се склопуваат околу милион нови 5G претплати. До крајот на 2021 година, границата од 500 милиони треба да биде помината. Кина, Северна Америка и Блискиот исток се најентузијастични во врска со 5G, додека Европа заостанува, поради доцното пристигнување на понудите. 5G технологијата всушност ќе стане најбрзо прифатена мобилна генерација на сите времиња. Ericsson предвидува дека до 2026 година во светот ќе бидат активнинајмалку 3,5 милијарди претплати.

Северноамериканците се очекува да трошат најмногу податоци до 2026 година, со просек од 48 GB месечно по лице. Во Западна Европа, Персискиот Залив и Индија, исто така, би требало да биде достигнат прагот од 40 GB, ниво речиси достигнато и во Кина. Изненадувачки, потрошувачката на податоци се очекува да биде најмала во Африка, во просек околу 9 GB месечно, што сепак ќе биде четири пати повеќе отколку во 2020 година.

Според извештајот на Ericsson, само видео содржините може да претставуваат 77 проценти од мобилниот сообраќај во 2026 година, за разлика од 66 проценти во 2020 година.

ПР објава

Можеби ќе ве интересира

Давид Малинковски повторно брилираше на тркачката патека во Гробник

Давид Малинковски повторно брилираше на тркачката патека во Гробник

Маестрален настап на Давид Малинковски на тркачката патека во Гробник

Маестрален настап на Давид Малинковски на тркачката патека во Гробник

ЖИТО СО НОВИ МАРКЕТИ ВО ВЕЛЕС И ВО ГОСТИВАР

ЖИТО СО НОВИ МАРКЕТИ ВО ВЕЛЕС И ВО ГОСТИВАР

НЛБ Банка и Visa со многу изненадувања по повод Олимписките игри

НЛБ Банка и Visa со многу изненадувања по повод Олимписките игри

Видеолотарија со силна поддршка за Иџе, кој ќе вози за нов успех на омилената Имола

Видеолотарија со силна поддршка за Иџе, кој ќе вози за нов успех на омилената Имола

Нова академска година, нова шанса да добиете стипендија на МБУ - најдобриот приватен универзитет во земјата

Нова академска година, нова шанса да добиете стипендија на МБУ - најдобриот приватен универзитет во земјата

Petal Maps сега е достапна за паметните часовници од серијата HUAWEI WATCH 3

Petal Maps сега е достапна за паметните часовници од серијата HUAWEI WATCH 3

Државна Видеолотарија со крводарителна акција

Државна Видеолотарија со крводарителна акција

OnePlus паметните телефони ќе се продаваат во Комтрејд на 30 продажни места во земјава

OnePlus паметните телефони ќе се продаваат во Комтрејд на 30 продажни места во земјава