26 Јули, 2021
0.0191

АБИТ и Хрватскиот институт за банкарство и осигурување – ХИБО од Загреб ја интензивираат соработката

Објавено во: Мои пари 16 Јули, 2021

На покана на амбасадорот на Република Хрватска во Скопје, г-ѓа Нивес Тигањ се одржа средба со директорот на АБИТ, д-р Синиша Наумоски. 

Имено, на состанокот беше разговарано за отпочнување на поактивна соработка со Хрватскиот институт за банкарство и осигурување – ХИБО од Загреб. Оттука, амбасадата ќе ја поддржи иницијативата за соработка и пренесување на искуствата на ХИВО, како модел за преструктурирање и трансформација на АБИТ, со цел, стабилизација и приближување кон европските стандарди за финансиска едукација и банкарски тренинг. За таа цел, директорот на ХИБО од Загреб, проф. д-р Ивица Прга упати покана за официјална средба во Загреб на претставници на АБИТ и Амбасадата на Република Хрватска во Скопје, во текот на идниот месец.

Хрватскиот институт за банкарство и осигурување – ХИБО, после 25 години работа на стручната едукација на хрватските банкари и осигурителни работници, се трансформира во јавно-приватно партнерство со многу поголемо учество во капиталот и финансирањето од страна на Хрватската Народна Банка и Министерството за финансии на Република Хрватска. Токму затоа, беше оценето дека, сега, е добар момент таквиот модел на ХИБО да се имплементира или да се развива во земјите од Западен Балкан, вклучително и кај нас.

Можеби ќе ве интересира

Давид Малинковски повторно брилираше на тркачката патека во Гробник

Давид Малинковски повторно брилираше на тркачката патека во Гробник

Маестрален настап на Давид Малинковски на тркачката патека во Гробник

Маестрален настап на Давид Малинковски на тркачката патека во Гробник

ЖИТО СО НОВИ МАРКЕТИ ВО ВЕЛЕС И ВО ГОСТИВАР

ЖИТО СО НОВИ МАРКЕТИ ВО ВЕЛЕС И ВО ГОСТИВАР

НЛБ Банка и Visa со многу изненадувања по повод Олимписките игри

НЛБ Банка и Visa со многу изненадувања по повод Олимписките игри

Видеолотарија со силна поддршка за Иџе, кој ќе вози за нов успех на омилената Имола

Видеолотарија со силна поддршка за Иџе, кој ќе вози за нов успех на омилената Имола

Нова академска година, нова шанса да добиете стипендија на МБУ - најдобриот приватен универзитет во земјата

Нова академска година, нова шанса да добиете стипендија на МБУ - најдобриот приватен универзитет во земјата

Petal Maps сега е достапна за паметните часовници од серијата HUAWEI WATCH 3

Petal Maps сега е достапна за паметните часовници од серијата HUAWEI WATCH 3

Државна Видеолотарија со крводарителна акција

Државна Видеолотарија со крводарителна акција

OnePlus паметните телефони ќе се продаваат во Комтрејд на 30 продажни места во земјава

OnePlus паметните телефони ќе се продаваат во Комтрејд на 30 продажни места во земјава