29 Јули, 2021
0.0184

АД ЕСМ го потпиша договорот за РЕК Осломеј од 80 милиони евра

Објавено во: Економија 16 Јуни, 2021

Сопствениците на турската „Фортис енеџи“ и бугарскиот „Солар Про“ денеска го потпишаа договорото со Владата и АД ЕСМ за јавно-приватно партнерство, откако го добија тендерот за трансформација на РЕК Осломеј во фотонапонска централа.

Проценката е дека двете компании ќе инвестираат 90 милиони евра во централата како дел од енергетската транзиција кон обновливи извори на енергија. Премиерот Зоран Заев рече дека станува збор за голем проект од 100 мегавати.

Фотонапонската електрана ќе биде конципирана како две постројки од 50 мегавати. АД ЕСМ ќе биде јавниот партнер, а директорот Васко Ковачевски рече дека македонската компанија не е должна да финансира ништо.

Според понудата, на ЕСМ ќе му припаднат 18,510 отсто од произведената електрична енергија, како што понудила „Фортим Енерџи Електрик“ и 18,010 отсто според понудата на „Соларпро холдинг“. Според Ковачевски, тоа би било 1,5 милиони евра годишно за АД ЕСМ.

- Станува збор за 35 години договор. Потоа приватниот партнер ќе го пренесе правото на сопственост на јавниот партнер во исправна оперативна погонска состојба. АД ЕСМ нема паричен влог, даваме само локација на стариот рудник, пристапен пат, комплетна анализа и балансирање на енергија како многу важна системска одлука. Приватните партнери се должни да склучат договори со 100 лица наши вработени за вршење на работи од стручната подготовка и квалификации, наведе Ковачевски.
Можеби ќе ве интересира

Блиску сме до просечна плата од 500 евра, тврди Шахпаска

Блиску сме до просечна плата од 500 евра, тврди Шахпаска

Со ребалансот на буџетот ќе има повеќе пари за здравството

Со ребалансот на буџетот ќе има повеќе пари за здравството

Генерали Инвестментс излезе со известување за промена на Депозитарна банка

Генерали Инвестментс излезе со известување за промена на Депозитарна банка

НОВ ЧЛЕН НА НАДЗОРЕН ОДБОР НА НЛБ БАНКА: Андреја Стражишар доби мандат од 4 години

НОВ ЧЛЕН НА НАДЗОРЕН ОДБОР НА НЛБ БАНКА: Андреја Стражишар доби мандат од 4 години

Швеѓаните имаат најдолг работен век во ЕУ

Швеѓаните имаат најдолг работен век во ЕУ

МАКЕДОНИЈА ВО ЖОЛТА ФАЗА: ССМ бара работодавците да го заштитат здравјето на работниците

МАКЕДОНИЈА ВО ЖОЛТА ФАЗА: ССМ бара работодавците да го заштитат здравјето на работниците

ОЧЕКУВАЊАТА НА ЗФ СРБИЈА СТАНАА РЕАЛНОСТ - директорот се пофали со три години успешна приказна

ОЧЕКУВАЊАТА НА ЗФ СРБИЈА СТАНАА РЕАЛНОСТ - директорот се пофали со три години успешна приказна

ПОРАСНАА ЦЕНИТЕ НА ЗЕЈТИНОТ, ПОРАСНА И ПРОФИТОТ НА „КРИСТАЛ“ - за половина година добивка од 609 илјади евра

ПОРАСНАА ЦЕНИТЕ НА ЗЕЈТИНОТ, ПОРАСНА И ПРОФИТОТ НА „КРИСТАЛ“ - за половина година добивка од 609 илјади евра

ИНТЕРВЈУ СВИЛАНОВИЌ ЗА ФАКТОР: На бизнисот не му требаат совети, туку вмрежување, олеснување на давачките и решителна поддршка од владите

ИНТЕРВЈУ СВИЛАНОВИЌ ЗА ФАКТОР: На бизнисот не му требаат совети, туку вмрежување, олеснување на давачките и решителна поддршка од владите