20 Октомври, 2021
0.1505

АД ЕСМ: Рокот за набавка на јаглен е продолжен за да се подготват понудите на компаниите

Објавено во: Економија 13 Октомври, 2021

Рокот на јавниот повик е продолжен за три работни дена на барање на странски компании со цел да можат да доставаат соодветни и комплетни понуди, гласи објаснувањето на АД ЕСМ откако беше продолжен рокот за доставување на понудите за набавка на 1,2 милиони тони јаглен за излегување од енергетската криза.

„Во анимирање и поттикнување на компаниите од регионот да се јават на повикот вклучени се и Стопанската комора и Владата на Р. Северна Македонија. Планот на АД ЕСМ е да набави јаглен. Продолжува засилениот ископ на домашен јаглен, но за да можат во краток рок да се вклучат максималните капацитети на термоелектраните согласно моменталните потреби на стопанството за поевтина електрична енергија, потребно е да се набави јаглен и сметаме дека постапката успешно ќе се реализира“, гласи одговорот што го добивме од „Електрани на Северна Македонија“.

Државната компанија за производство на струја ЕСМ го продолжи рокот за достава на понуди за набавка на јаглен за потребите на РЕК Битола и на ТЕЦ Осломеј.

Денеска на веб страницата на државната компанија ЕСМ е објавена измена на тендерската документација со тоа што е продолжен рокот за доставување понуди од заинтересирани продавачи на јаглен. Имено рокот беше до денеска до пладне за кога беше и закажано отварање на понудите по што требаше да следи избор на понудувач. Сега рокот е продолжен за уште пет дена и отварањето на понудите ќе биде во понеделник на 18 октомври еден ден по завршување на првото гласање за локалните избори во земјава.


Можеби ќе ве интересира

Како Европа ќе закрепне од ударот на корона кризата?

Како Европа ќе закрепне од ударот на корона кризата?

Швајцарија оваа зима може да остане без струја

Швајцарија оваа зима може да остане без струја

Ги замрзнаа цените на скоро 1.500 производи до 2022 година

Ги замрзнаа цените на скоро 1.500 производи до 2022 година

Нов пробив за биткоинот

Нов пробив за биткоинот

Генерали Инвестментс: Повисоката инфлација најверојатно ќе трае подолго од очекувањата на јавноста

Генерали Инвестментс: Повисоката инфлација најверојатно ќе трае подолго од очекувањата на јавноста

АНАЛИЗА: Можни ли се рестрикции на струја во зимата, експерти алармираат - состојбата е катастрофална

АНАЛИЗА: Можни ли се рестрикции на струја во зимата, експерти алармираат - состојбата е катастрофална

УШТЕ ПОСИЛНА ДИГИТАЛНА ВАЛУТА: Поради ова биткоинот би можел да биде повреден како никогаш досега

УШТЕ ПОСИЛНА ДИГИТАЛНА ВАЛУТА: Поради ова биткоинот би можел да биде повреден како никогаш досега

„Македонија пат“ за една година бројот на вработени го зголемил за 130

„Македонија пат“ за една година бројот на вработени го зголемил за 130

Многу држави ќе натрупаат долгови поради пандемијата

Многу држави ќе натрупаат долгови поради пандемијата