31 Мај, 2020
0.0280

АКО РАБОТИТЕ ВО ФАБРИКА, ЕВЕ КОИ СЕ МЕРКИТЕ - оддалеченост, дезинфекција, ако има позитивен со КОВИД-19, веднаш да се пријави

Објавено во: Економија 08 Април, 2020

Владата излезе со серија препораки за вработенте во фабриките, односно во производните капацитети. Ова, како што велат оттаму, ќе важи за фирмите кои вршат дејност производство и имаат производни погони, хали и слично. Нив им се препорачува производниот процес да се организира на следниот начин:

Во погоните каде непосредно се врши производниот процес да се лимитира бројот на вработени за работниците да бидат на растојание од 1,5 до 2 метри. 

Вработените да не ги менуваат работните места.

Во самиот погон задолжително да се обезбеди средство за дезинфекција на раце и работни површини.

За време на работното време од страна на вработените да се почитуваат општите препорачани мерки за повисоко ниво на лична и општа хигиена (зачестено миење на раце и дезинфекција со употреба на дезинфекциони средства  на база на алкохол).

Да се забрани групирање за време на пауза во групи поголеми од максимум 5 лица .

Да се врши почесто проветрување на работните простории односно повеќе пати во текот на денот и доколку е тоа можно (преку природна и вештачка вентилација).

Еднаш неделно да се врши дезинфекција на сите работни простории за што да се води уредна евиденција.

Во случај на позитивен лабораториски потврден случај на КОВИД-19 на вработено лице  (со или без симптоми), лицето веднаш се изолира и испраќа дома и се советува ВЕДНАШ да го контактира својот матичен лекар.

Одговорното лице на фирмата го  известува Центарот за јавно здравје (ЦЈЗ) им доставува комплетни податоци за позитивниот работник/ци на КОВИД-19 (име и презиме, адреса, тел.број) подготвува список на лица кои согласно работното место се во близина (до него, пред и позади ) на работното место на позитивниот работник кој се предава на епидемиолошката служба од ЦЈЗ.

По направениот епидемиолошки увид од страна на ЦЈЗ и направената проценка на ризик, се дефинира листата на лица кои со решение од Државниот санитарен и здравствен инспекторат се ставаат под здравствен надзор за домашна изолација во траење од 14 дена.

По направеното темелно механичко чистење на погоните /просториите  и направената дезинфекција од страна на овластена установа за ДДД, се  продолжува со нормалниот производствен процес.

Да се избегнува контакт на вработените лица од погоните меѓу себе во текот на работниот процес, а особено со административните службеници.

Во случај на потреба од административна работа: потпишувањето  на хартиени документи да се спроведува исклучиво преку едно одредено лице кое носи лична заштитна опрема на себе (заштита маска и ракавици),

Лицата задолжени за обезбедување на објектот да носат исто така лична заштитна опрема.

Возачите кои дистрибуираат готови производи, репроматеријали, хартиени документи исто така да носат лични заштитна опрема.

Да не се одржуваат состаноци/колегиуми и истите да се спроведуваат по телефон или на меил доколку е возможно или во сала со почитување на одалеченост еден од друг  од 1,5 до 2,0 метри.

Можеби ќе ве интересира

УШТЕ ДЕНЕСКА: Погледнете дали УЈП ви пресметала точен данок

УШТЕ ДЕНЕСКА: Погледнете дали УЈП ви пресметала точен данок

ЕВРООБРЗНИЦАТА ЌЕ СПАСУВА: Кризата креираше буџетски дефицит од 197 милиони евра до април

ЕВРООБРЗНИЦАТА ЌЕ СПАСУВА: Кризата креираше буџетски дефицит од 197 милиони евра до април

Граѓаните се уште бараат одложување на кредитните рати

Граѓаните се уште бараат одложување на кредитните рати

Се подготвуваат картичките „Купувам домашно“, еве ги деталите

Се подготвуваат картичките „Купувам домашно“, еве ги деталите

За три дена позајмивме 860 милиони евра - новите 160 милиони се од ЕУ

За три дена позајмивме 860 милиони евра - новите 160 милиони се од ЕУ

Добивките на странските компании ги „набилдаа“ инвестициите во земјава

Добивките на странските компании ги „набилдаа“ инвестициите во земјава

РОКОТ ИСТЕКУВА УТРЕ: Проверете ги вашите даночни пријави

РОКОТ ИСТЕКУВА УТРЕ: Проверете ги вашите даночни пријави

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно