03 Декември, 2020
0.0308

Албанија ја одреди сумата која ќе ја бара како донација за земјотресот

Објавено во: Финансии 05 Февруари, 2020

Официјално, 985 милиони евра чини штетата што фаталниот земјотрес ја предизвика во Албанија на 26 ноември минатата година. Ова го покажува извештајот презентиран денеска во Албанија а истиот претставува релевантен документ без кој Албанија не може да бара пари како помош за Програмата за обнова на Донаторската конференција на 17 февруари.

Земјотресот на 26 ноември 2019 година беше еден од најтрагичните денови во Албанија, при што загинаа 51 лице, а илјадници беа повредени. Министерот за земјоделство на Албанија, Бленди Чучи, ја објави и официјалната бројка на штета предизвикана од овој земјотрес, која изнесува 985 милиони евра.

Околу 17,000 луѓе беа принудно раселени од своите домови. 202.000 луѓе беа погодени на директен или индиректен начин од земјотресот во 11 општини.

Околу 90 странски и домашни експерти го комплетираа извештајот за проценка на штетата. Подготвен е според сите стандарди на ЕУ, Светската банка и ОН. Во рекордно време, беа обновени 50 илјади живеалишта.Можеби ќе ве интересира

Генерали инвестментс: Како инвеститори да не се загледуваме во дрвото, бидејќи ќе превидиме што се случува во шумата

Генерали инвестментс: Како инвеститори да не се загледуваме во дрвото, бидејќи ќе превидиме што се случува во шумата

НЛБ Банка сепак нема да подели дивиденда!

НЛБ Банка сепак нема да подели дивиденда!

Бесими: Добро е што има многу амандмани на предложениот буџет

Бесими: Добро е што има многу амандмани на предложениот буџет

Колку години ќе постат акционерите на најголемиот производител на сувомесно?

Колку години ќе постат акционерите на најголемиот производител на сувомесно?

Доларот паѓа, повеќе не е водечка валута во светот

Доларот паѓа, повеќе не е водечка валута во светот

ШОКАНТНО ТВРДЕЊЕ НА ПЕТКОВСКИ - може да се наплатат 80 отсто од побарувањата, КОСТОВСКИ ПОРАЧА - остави хартиите, каде се парите бе човече

ШОКАНТНО ТВРДЕЊЕ НА ПЕТКОВСКИ - може да се наплатат 80 отсто од побарувањата, КОСТОВСКИ ПОРАЧА - остави хартиите, каде се парите бе човече

ЖЕСТОКО ВО СТУДИО: ПЕТКОВСКИ ДО КОСТОВСКИ - ништо во банката не беше направено без вас и вашиот син, како можете да кажете дека јас сум владеел

ЖЕСТОКО ВО СТУДИО: ПЕТКОВСКИ ДО КОСТОВСКИ - ништо во банката не беше направено без вас и вашиот син, како можете да кажете дека јас сум владеел

СЕ КОЛНАМ ВО СЕ НАЈМИЛО, НЕ СУМ ПОСЕГНАЛ ПО ТУЃО - Костовски вели дека во неговата банка имало криминал од 110, а не од 60 милиони евра

СЕ КОЛНАМ ВО СЕ НАЈМИЛО, НЕ СУМ ПОСЕГНАЛ ПО ТУЃО - Костовски вели дека во неговата банка имало криминал од 110, а не од 60 милиони евра

МУАРЕМИ ЗА ЕУРОСТАНДАРД - испитуваме злоупотреба на службена положба, перење пари, фалсификати, измами, блиску сме до утврдување кривична одговорност

МУАРЕМИ ЗА ЕУРОСТАНДАРД - испитуваме злоупотреба на службена положба, перење пари, фалсификати, измами, блиску сме до утврдување кривична одговорност