14 Ноември, 2019
0.0172

Амбасадата на Р. Словенија и Creative Hub во организација на првиот Креатон

Објавено во: Финансии, Мои пари 08 Октомври, 2019

Creative Hub во соработка со Амбасадата на Република Словенија во Скопје и Делегацијата на Европската Унија го организира првиот креативен хакатон - “Creathon”.

Креативци ( графички дизајнери, веб дизајнери и маркетери ) ќе работат на создавање стратегии за подобрување на дизајнот, веб страната и маркетинг стратегијата на мали и средни бизниси кои преку своите производи и услуги го промовираат културното наследство на земјата.

“На заедничка иницијатива со Амбасадорот на Р.Словенија во Македонија г-дин Јазбец сакаме да помогнеме на бизниси кои го промовираат културното наследство на земјата, како охридски бисер, филигран, па дури и мала винарија која произведува вино и промовира македонски производи. За таа цел формиравме тимови од студенти од Академиите на графички и веб дизајн и Академијата за маркетинг и пр на Creative Hub кои заедно со ментори од Скопје и Љубљана 45 дена ќе работат на стратегии и дизајни за подобро претставување на овие компании кои го промовираат културниот туризам на земјата. Накратко, креативното знаење на нашите студенти ќе го ставиме во функција на реална поддршка на оние кои ја промовираат културата на нашата земја” изјави Аријана Коскарова од Creative Hub.

Креатонот кој ќе трае 45 дена ќе помине низ три фази, а со креативците ќе работат ментори од Creative Hub, но и од Академијата за Ликовни Уметности во Љубљана кој имаат за цел преку современи Design Thinking методи да ги насочат групите на создавање на оригинални и функционални стратегии за промоција на културниот туризам.

Во првата фаза на проектот 15 студенти од Академијата за графички дизајн на Creative Hub, Академијата за веб дизајн на Creative Hub и Академијата за маркетинг и пр на Creative Hub ќе работат на истражување на пазар. По селектирањето на 5 компании од областа на промоција на културниот туризам тимовите ќе имаат 30 дена да изработат стратегија и 10 ментори ( од областа на брендирање, адвертајзинг стратегија, фотографија, веб дизајн, UX I UI design, дигитален маркетинг) од Скопје и Љубљана со кои ќе работат за време на проектот.

На 14 ноември завршните дизајни од проектот ќе се презентираат на Самитот за креативни индустрии во Љубљана, а недела подоцна и во Скопје.

Овој е прв проект кој ќе има целосен пренос од процесот на имплементација во живо на

на Фејсбук страната на Creative Hub Macedonia како и на веб страната - www.creativehub.mk .


Можеби ќе ве интересира

Први критики од бизнисот за буџетот, Арсовска прашува - на што базира проекцијата за раст

Први критики од бизнисот за буџетот, Арсовска прашува - на што базира проекцијата за раст

Буџетот идната година ќе тежи 3,9 милијарди евра

Буџетот идната година ќе тежи 3,9 милијарди евра

НОВ СИЛЕН ИГРАЧ ВО НАЈАВА - Големи прегрупирања на банкарската сцена

НОВ СИЛЕН ИГРАЧ ВО НАЈАВА - Големи прегрупирања на банкарската сцена

ФИНАНСИИ СЕ ПРАВДА - од прогресивниот данок се собраа за 51,2 отсто пониски приходи од потенцијалот

ФИНАНСИИ СЕ ПРАВДА - од прогресивниот данок се собраа за 51,2 отсто пониски приходи од потенцијалот

МОЌЕН БАНКАРСКИ БРЕНД НА ПАЗАРОТ - Шпаркасе ја купи Охридска банка

МОЌЕН БАНКАРСКИ БРЕНД НА ПАЗАРОТ - Шпаркасе ја купи Охридска банка

Каевски: Парите за спортските објекти се намалени поради Охридскиот базен

Каевски: Парите за спортските објекти се намалени поради Охридскиот базен

Можно е изборите да ја забават економијата во следната година, смета гувернерката Бежовска

Можно е изборите да ја забават економијата во следната година, смета гувернерката Бежовска

КОЛКУ И КОГА - во декември ќе се офајдат „скенирачите“ на фискални сметки

КОЛКУ И КОГА - во декември ќе се офајдат „скенирачите“ на фискални сметки

Буџетот за идната година денеска на владина седница

Буџетот за идната година денеска на владина седница